Почина Вацлав Хавел
Почина Вацлав Хавел / снимки: Reuters

Бившият чешки президент Вацлав Хавел почина на 75-годишна възраст от усложнения, причинени от продължително боледуване, съобщиха световните агенции. Чешкото правителство ще заседава в понеделник, за да обяви период на официален траур.

Погребението на Хавел вероятно ще бъде в петък, предаде ДПА, като се позова на сътрудничката му Сабина Танчевова. Вдовицата на Хавел Дагмар Хавлова ще се срещне с президента Вацлав Клаус в понеделник, за да обсъдят организацията на траурните церемонии.

Хавел починал във вилата си в Северна Чехия, където се възстановяваше от тежка пневмония от средата на юли. Болестта е била съпътствана от различни усложнения, като загуба на равновесие, отслабване на паметта и измършавяване, разкри наскоро самият Хавел.

Лошо лекувана в затвора пневмония и рак на белия дроб бяха в основата на многобройните здравословни проблеми на Хавел, който е лежал пет години зад решетките при комунистическия режим в бивша Чехословакия за дисидентска дейност, припомня АФП, цитирана от БТА.

Хавел беше първият президент на посткомунистическа Чехословакия и първи президент на Чехия след разделянето със Словакия, от 1989 до 2003 г.

Чешки лидери и политици от чужбина почетоха паметта му.

Почина Вацлав Хавел
netinfo


Вацлав Клаус (на снимката), политическият съперник на Хавел, който го замени на президентския пост през 2003 г., определи Хавел като „символът на новата ера на чешката държава”. Чешкият премиер Петър Нечас го нарече „символа на 1989 г.” и заяви, че Хавел „е извършил огромна работа за страната си”. „Хавел беше голям държавник. Думата му имаше тежест в политиката и обществото”, каза Нечас.

В съседна Полша основателят на антикомунистическото движение „Солидарност” и бивш президент Лех Валенса (на снимката долу) нарече Хавел „голям борец за свободата на нациите и за демокрация”. „Това е голяма загуба. Той бе голям теоретик на времената ни и гласът му страшно ще липсва на Европа, особено сега когато тя преминава през тежка криза. Той бе голям оратор на борбата за свобода, за демокрация и за освобождаване от игото на комунизма”, заяви Валенса, който е носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г..

В Словакия, която се отдели от Чехия през 1993 г., министър-председателят Ивета Радичова заяви, че Хавел „отвори вратите към света след 1989 г.”

Германският канцлер Ангела Меркел, която е родена и израснала в Източна Германия заяви, че Хавел е бил голям европеец. „Неговата посветеност на свободата и демокрацията е също толкова незабравимо, колкото огромната му човечност. Ние германците имаме много за какво да му благодарим. Заедно с вас скърбим за загубата на един голям европеец”, пише Меркел в писмо до чешкия президент Вацлав Клаус.

Германският външен министър Гидо Вестервеле определи Клаус като „пионер на обединението” на Европа. „Той беше душата на чешката революция. Без него, без смелите му слова демократичните промени в Централна и Източна Европа щяха да са немислими. Прекланям се пред този велик борец за демокрация и свобода. Германският народ скърби заедно с чешкия народ”, заяви Вестервеле.

Почина Вацлав Хавел
netinfo


Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който е бивш премиер на Полша и активист на „Солидарност” - заяви, че Вацлав Хавел представлява „нежната революция” и обединението на Европа. „Той беше и остава герой. Ще бъде оплакван не само в Чехия и Словакия, но и в целия европейски континент, за чието обединяване допринесе. Вацлав Хавел беше истински смел човек, истински държавник и писател”, заяви Бузек.

Шведският външен министър Карл Билд писа в Twitter, че Хавел е бил „един от великите европейци на нашето време”. Билд добави в блога си, че Хавел „беше може би най-силният глас иззад Желязната завеса, който повече не приемаше една Европа, разделена между свободата и репресията”.

В Русия опозиционният лидер Григорий Явлински заяви, че Хавел „беше почтен и достоен човек, който никога не се е боял от никого”. „Той посвети живота си на освобождението на народа си от един тоталитарен режим”, заяви Явлински.