Пхенян може да върне дълга си към Прага в афродизиаци
Пхенян може да върне дълга си към Прага в афродизиаци / снимка: БГНЕС

Чешката република може да размени част от дълга на Северна Корея, която изпитва недостиг на валута, за женшен - растение, използвано като тонизиращо средство и афродизиак, съобщи министерството на финансите, цитирано от Франс прес.

Заместник-министърът на финансите Томаш Зидек уточни, че на работно заседание попитали севернокорейците какво могат да предложат като стока и един от вариантите бил женшенът, но без това да е официално предложение от тяхна страна.

Чешкият всекидневник "Днес" наскоро писа, че Северна Корея предлагала да достави този корен, за да изплати 5 процента от дълга си от 186 милиона крони (7,5 милиона евро) за закупуването на чешки трамваи и машини.

Вестникът обаче уточни, че въпросната сума се равнява на 20 тона женшен, при положение, че чехите консумират от това растение едва 1,4 тона годишно като средство срещу умора, артрит, висок холестерол и импотентност, допълва БТА.

Зидек изтъкна обаче, че идеята има потенциал, тъй като след публикацията в министерството се обадили търговци, заинтересовани да търгуват с женшен, което ще бъде изгодна сделка за държавата.