/ / iStock/Getty Images
Цитаделата на инките Мачу Пикчу, главната туристическа забележителност на Перу, няма да бъде отворена за посещения от 1 юли, както бе обявило правителството, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Правителството беше обявило миналата седмица намерението си да отвори обекта за туристи на 1 юли, ограничавайки броя на посетителите до 675 на ден. Гидовете на Мачу Пикчу възнамеряваха да протестират днес срещу решението, заявявайки, че са изложени на повишен риск. Отварянето за туристи се отлага поради забавяне в прилагането на санитарните мерки и опасенията на населението в околността от заразяване,според местни медии.

Администрацията на обекта е взела решението по искане на властите на провинция Куско, където се намира Мачу Пикчу. "Обектът няма да отвори на 1 юли", заяви кметът на окръг Мачу Пикчу, Дарвин Бака Леон, който заяви, че необходимото оборудване, например тестове, още не е налично, а губернаторът на провинция Куско Жан Пол Бенавенте заяви, че правителството на Перу тепърва трябва да одобри протоколи за отварянето. "Няма насрочена официална дата", подчерта той.

Вчера броят на починалите от коронавируса в Перу надмина 8000, съобщи министерството на здравеопазването - броени часове преди предвиденото за днес отваряне на търговските центрове след 99 дни на карантина.

Със 184 починали през последните 24 часа броят на смъртните случаи в страната достигна 8045, а на заразените - 254 936 с 3598 нови случаи. Перу е втора сред страните в Латинска Америка след Бразилия по броя на заразените, и трета по броя на смъртните случаи след Бразилия и Мексико.

Според данните на министерството в болница в Перу се намират 10 566 пациенти, засегнати от COVID-19, а здравната система е на ръба на колапса, особено поради липса на кислород за лечение на тежките форми на болестта. Около 70 процента от случаите са в Лима и в пристанищния град Каляо близо до столицата, където живее една трета от населението на страната.
БТА