Отложиха делото в Либия заради неявяването на адвокат Бизанти
Отложиха делото в Либия заради неявяването на адвокат Бизанти / netinfo

За първи път в близо 8-годишната история на СПИН процеса в Либия съдебно заседание беше отложено заради неявяване на адвокат на защитата на българските медици. Заради здравословни проблеми адвокат Осман Бизанти не се яви на десетото заседание на Наказателния съд и не представи пледоарията си. Съдията насрочи следващото заседание за 31 октомври.

Минути преди началото на заседанието на Наказателния съд, което трябваше да е последното преди произнасянето на присъдите, стана ясно, че адвокат Осман Бизанти е влязъл в болница заради високо кръвно. Бизанти е бил под лекарско наблюдение през последните няколко дни, но въпреки това се е надявал, че днес ще е в състояние да пледира пред Наказателния съд в Триполи.

Неговият колега Тохами Туми, който е адвокат на палестинския лекар Ашраф Хаджудж, поиска от съдията заседанието да бъде отложено с една седмица, тъй като неговата пледоария е логически свързана с тази на Бизанти. Това предизвика острата реакция на двамата прокурори и адвокатите на семействата на болните от СПИН либийски деца, които настояха следващото заседание да бъде след Рамазана, т.е. след 24 октомври. Запитан от съдията, дали е готов да пледира сега, адвокат Пламен Ялнъзов, заяви, че ако делото ще бъде отложено, той предпочита да пледира заедно с колегите си Осман Бизанти и Тохами Туми.

Съдията помоли на подсъдимите да бъде обяснено, че делото се отлага по искане на техните адвокати и насрочи следващото заседание седмица след края на Рамазана – 31 октомври. Петте български сестри напуснаха съдебната зала безмълвни, а д-р Здравко Георгиев коментира: „Агонията продължава, гаврата продължава”.

След края на заседанието адвокат Георги Гатев обясни, че неявяването на Осман Бизанти в съдебната зала е по обективни причини и че това се случва навсякъде по света.

Иначе на десетото по ред заседание на Наказателния съд пледоарии произнесоха адвокатите на семействата от Бенгази и адвокатите на либийската държава. Повече от час двата лагера спореха за пари. Защитниците на държавата нарекоха гражданските искове от по 10 милиона долара несъстоятелни и отбелязаха, че либийската държава е дала 50 милиона динари за лечение на децата и по един апартамент на всяко едно от семействата. С разтреперан глас единият от адвокатите на семействата обясни на съдията как за лечението на децата са били дадени само 30 000 динара и по този начин са били обречени на страдание и изолация. Нов момент в СПИН процеса бе тезата на адвокатите на либийската държава, че отговорността за епидемията в Бенгази не е била само на подсъдимите и че те не са могли да направят това сами.

„Прозвуча признанието, че Джамахирията носи отговорност за трагедията в Бенгази и това за мен е еволюция в позицията на държавните институции”, коментира след заседанието защитникът от „Адвокати без граници” Иван Панев.