/ iStock/Getty Images
През януари, в началото на разпространението на пандемията от Ковид-19 в Китай, болен пътник без симптоми в автобус с лоша вентилация заразява близо двадесет души за по-малко от час, установи изследване, публикувано в списанието "Вътрешни болести" на Американската медицинска асоциация ДЖАМА. То предоставя нови доказателства за разпространението на новия коронавирус по въздуха.

Здравните власти първоначално отхвърляха вероятността вируса да се предава при издишане на микроскопични частици, но експерти предоставят множество доказателства в подкрепа на това.

В публикацията експерти от Китайските центрове за борба срещу болестите описват наблюденията си върху разпространението на заразата въз основа на изследване на пътниците в два автобуса, пътували в продължение на 50 минути до религиозно събитие в Нингбо на 19 януари тази година. Те са установили, че един от пътниците е заразил всички останали. Преди това той е бил в Ухан, където бе огнището на заразата. Той не е носил маска по време на пътуването и не е имал никакви симптоми на заболяване. Климатиците в автобусите само въртели въздуха и вероятно също са допринесли за разпространението на вируса.

"Изследването показва, че в затворени помещения с въздух, който не се прочиства, SARS-COv-2 е силно разпространяващ се патоген", пишат авторите.
БТА