Отказват промяна в наказанието за убиеца на Джон Ленън
Отказват промяна в наказанието за убиеца на Джон Ленън / БГНЕС

Марк Дейвид Чапмън, осъден за убийството на Джон Ленън пред дома на бившия „Бийтълс” в Манхатън, получи отказ на молбата ефективната му присъда да бъде заменена с условна, съобщава агенция Франс прес.

Двучленна комисия от щата Ню Йорк съобщава в краткото си решение, че освобождаването на 53-годишния Чапман не отговаря „на благоденствието на обществото”. Решението допълва, че подобна стъпка би влязла в противоречие със сериозността на престъплението, което осъденият е извършил и би „подкопало уважението към закона”.

Убийството на Джон Ленън на 8 декември 1980 г. е оценено като „ужасяващо трагично събитие, което повлия на много хора”. През 1981 г. Чапман получи доживотна присъда. Той можеше да се възползва от правото си на замяна на присъдата с условна след 20 години зад решетките.

През 1990 г. убиецът на своя идол изрази разкаяние за извършеното, но първата му молба за замяна през 2000 г. бе отклонена с аргумента, че той все още изпитва желание за „известност и лоша слава”, довели до убийството на Ленън. Последваха нови три отказа за освобождаване на убиеца – през 2002, 2004 и 2006 г.

Чапман ще има право на шести опит през 2010 г., а дотогава остава зад решетките на затвора с максимална степен на сигурност „Атика” в северната част на щата Ню Йорк.

Вдовицата на Ленън Йоко Оно, многократно се е обявявала против промяната на мярката за убиеца на съпруга й, настоявайки той да остане в затвора до края на живота си, уточнява БГНЕС.