От НАТО подкрепиха създаването на контактна група за Афганистан
От НАТО подкрепиха създаването на контактна група за Афганистан / netinfo

Ръководителите на 26-те държави-членки на НАТО подкрепиха предложението на френския президент Жак Ширак за създаване на "контактна група" за Афганистан, предаде Франс прес.

Тази група ще има за цел да координира действията с големите международни институции и съседните на Афганистан страни в помощ на развитието на страната и за да се предотврати тя отново да затъне в анархия. Решението за създаване на групата става в момент, когато прогонените от власт през 2001 г. талибани отново са преминали в офанзива, а наркотрафикът чупи всички рекорди, посочва АФП.

В декларация, разпространена в края на срещата на върха на алианса в Рига, ръководителите от НАТО потвърдиха военния ангажимент на страните си в Афганистан в подкрепа на демократичното правителство в страната.

Афганистан беше главен акцент на двудневния форум на северноатлантическия съюз в латвийската столица, отбелязва АФП.

"Искаме да потвърдим солидарността на нашата организация с Афганистан и се ангажираме да осигурим на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) необходимите сили, ресурси и гъвкавост, за да продължат към успеха на мисията си", се посочва в документа.

Лидерите на държавите членки на НАТО добавиха, че са постигнали съгласие да увеличат приноса си за обучението и подготовката на афганистански военни и полицаи.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер изтъкна в Рига, че няколко страни са премахнали ограниченията техни войници да оперират извън определените им зони на действие. Той отбеляза, че това дава възможност на командващия на силите на ИСАФ да разчита, в случай на необходимост, на 26 хиляди от общо 32 хиляди съюзнически войници.

В частност държавните и правителствени ръководители постигнаха съгласие при спешни случаи техните войници да бъдат на разположение да се притекат на помощ на други войници, изпаднали в затруднено положение.

"Единствено командващият силите на ИСАФ определя дали случаят е спешен", подчерта Схефер. Той потвърди, че членовете на алианса са подкрепили създаването на "контактна група" по модела на тази за Косово, създадена през 90-те години, включваща ООН и още шест страни (Германия, САЩ, Франция, Италия, Великобритания и Русия).

В заключителния документ от срещата на върха лидерите на страните членки на НАТО посочиха, че елитните нови сили за бързо реагиране на Алианса са напълно оперативни и готови да се включат в широка гама от мисии, предаде Асошиейтед прес.

Партньорството между Русия и НАТО си остава стратегически елемент за засилване на безопасността в евроатлантическия регион, се посочва още в заключителната декларация от срещата на върха на алианса в Рига.