/ iStock/Getty Images
Българин, който причинил катастрофа преди повече от шест години в Германия, ще трябва да плати обезщетение за повредения автомобил. Това съобщиха от Съдебната палата в Русе.

Катастрофата била регистрирана в края на декември 2014 година в германския град Хамбург. Мъжът управлявал "Ауди" с русенска регистрация, когато преминавайки покрай спрял "Мерцедес" с германска регистрация, ударил лявото му огледало. След инцидента българският шофьор бил тестван и за употреба на алкохол, като резултатът показал 1,73 промила.

Бюро "Шмиц ГмбХ" - бюро за професионално уреждане на щети в Европа, претендирало пред Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) да бъде изплатена сумата от 626,15 евро - 312,94 евро обезщетение в полза на собственика на повредения "Мерцедес" и 313,21 евро разноски в полза на адвокатска кантора "Йоханес" и такса за обработка на щетата.

25-годишен българин пострада тежко при катастрофа в Сърбия


Съгласно Кодекса за застраховането Гаранционният фонд имал задължение да възстанови платената от НББАЗ сума, което той сторил на 13 юли 2015 година. Фондът поканил водача на "Ауди"-то да възстанови сумата, но тъй като това не било сторено, предявил иск пред Районния съд в Русе.

Така А.А. бил осъден да заплати на Гаранционния фонд 1224,64 лева.

Присъдата била обжалвана пред Русенския окръжен съд, който потвърдил първоинстанционното решение. Според магистратите А.А. не е имал валидна застраховка "Гражданска отговорност". Недоказани били и твърденията на българина, че е налице "съпричиняване", тъй като увреденият "Мерцедес" не бил в движение.

Според съда, дори и да се приеме неподкрепената с доказателства теза, че пострадалият автомобил бил паркиран неправилно, то обвиняемият бил длъжен да не предприема маневра, ако е налице опасност от причиняване на вреди на други превозни средства.

Решението на Окръжния съд в Русе е окончателно.