ОССЕ: Изборите в Казахстан не отговарят на международните стандарти
ОССЕ: Изборите в Казахстан не отговарят на международните стандарти / Снимка: БГНЕС
Парламентарните избори в Казахстан не са отговаряли на международните стандарти поради липсата на прозрачност при преброяването на гласовете и високия праг за влизане в парламента, заявиха днес международните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде Ройтерс.

В същото време наблюдателите на ОССЕ заявиха, че вчерашното гласуване е стъпка напред. "Въпреки забележките, съдържащи се в доклада, смятам, че тези избори продължават да придвижват Казахстан напред в еволюцията му към демократична страна", се казва в изявление на координатора на екипа наблюдатели на международната организация, сенатор Консильо ди Нино.

Днес ЦИК на Казахстан съобщи, че според неокончателни резултати изборите печели пропрезидентската партия "Нур Отан", получила над 88 процента от гласовете. Само тази партия влиза в парламента. Никоя от останалите пет партии не е преодоляла бариерата от 7 процента. Две от опозиционните партии - получили около 4 и около 3 процента – оспориха резултатите и заявиха, че за тях всъщност са гласували много повече хора.