Организираната престъпност е сред най-сериозните проблеми в България
Организираната престъпност е сред най-сериозните проблеми в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправена България. Прането на пари, трафикът на наркотици и фалшифицирането на пари спъват икономическото развитие. Това пише в публикуван от уебсайта "Уикилийкс" поверителен доклад на бившият американски посланик в България Джеймс Пардю, цитиран от британския вестник "Гардиън".

Организираната престъпност продължава да е широко разпространена в много области на живота в България въпреки международните и вътрешните усилия. Дейността на организираната престъпност стои в основата на корупцията и неефективността на съдебната система. До момента съдебната система не е наказала нито една значима фигура от престъпния свят, се казва в документа с дата 7 юли 2005 г.

Посочва се, че евентуално забавяне на приемането на България в ЕС би било катастрофално от политическа гледна точка и че ЕС може да използва членството като средство да накара България до предприеме по-сериозни действия срещу организираната престъпност и корупцията, поради което се изразява надежда, че в близките години положението в страната ще се подобри.

В доклада се казва, че криминалните групи в България се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване, рекет, финансови престъпления, кражби на автомобили, трафик на крадени автомобили, а също с трафик на хора с цел сексуална експлоатация, фалшифициране на пари, измами с кредитни и дебитни карти. Много групи осъществяват легален бизнес, през който перат приходите от незаконните си дейности. Организираната престъпност оказва корупмиращо влияние върху всички институции, включително правителството, парламента и съдебната система, се казва в доклада, цитиран и от БТА. Престъпни фигури правят дарения на всички големи политически партии, за да запазят влиянието си, а някои се опитват "да си купят път към коридорите на властта". Някои добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, влагат своето богатство в спортни клубове, строителни фирми и финансови институции.

Документът посочва лица, чиито имена са заличени в сайта, свързани с руската организирана престъпност, включително с Майкъл Чорни. Според доклада Русия продължавала да има значително влияние върху българската икономика чрез енергийния внос. Руската петролна компания "Лукойл" била подозирана за връзки с разузнаването и организираната престъпност на Русия, пише "Гардиън".