ООН уволни наблюдатели, веселили се с бойци на ФАРК
ООН уволни наблюдатели, веселили се с бойци на ФАРК / Guliver/Getty Images

ООН отстрани четирима свои представители от мисията си от наблюдатели в Колумбия, след като се появи видеозапис, на който се вижда, че те танцуват с колумбийски бунтовнички, предадоха световните агенции.

Скандалният запис показва как четирима наблюдатели, облечени в униформи на ООН, танцуват с бунтовничките от Колумбийските революционни въоръжени сили. Това е станало на парти по повод Нова година. Кадрите предизвикаха вълна от протести в Колумбия, особено от страна на противниците на споразумението за мир между правителството и бунтовниците от ФАРК.

Колумбийските власти и ООН определиха поведението на четиримата наблюдатели като неприемливо.

Стотици наблюдатели на световната организация бяха разположени в Колумбия, за да следят как протича процеса по разоръжаване на бунтовниците от ФАРК и да прибират оръжието, което те предават. Повечето от тези наблюдатели са от страни от Латинска Америка. Не става ясно от каква националност са наблюдателите, танцували с бунтовничките, посочва АП.

Португалската армия поясни, че португалски член на мисията на ООН в Колумбия е бил върнат в Португалия, но без да уточнява причините, допълва АФП.

Според оценки ФАРК все още имат 5700 членове, разположени в 26 зони на Колумбия. Те трябва да предадат оръжията си до шест месеца по силата на мирното споразумение. После ще се върнат към живота на цивилни граждани.

Източник: БТА