ООН търси финансиране за иракските бежанци
ООН търси финансиране за иракските бежанци / netinfo

Върховният комисариат на ООН за бежанците отправи към донорите си призив за набиране на 60 милиона щ.д., с които да финансира през следващите 12 месеца дейностите си за подпомагане на стотици хиляди бежанци от Ирак и вътрешно разселени лица. Средствата трябва да покрият разходите по програмите за закрила

и подпомагане на иракските бежанци в Сирия, Йордания Ливан, Египет и Турция, както и на други бежанци и вътрешно разселени лица в самия Ирак.

Според комисариата нестихващото насилие в страната означава, че най-вероятно ще продължи и масовото бягство на хора от нея и във вътрешността. В призива се отбелязва, че сегашното разселване на хора е най-голямото в Близкия изток от времето на бягството на палестинците след създаването на Израел през 1948 г.

Един от всеки осем иракчани е бил принуден да бяга."Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-трудно става за стотиците хиляди разселени хора и за общностите, които се опитват да им помогнат както вън, така и вътре в Ирак", заяви

върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. "Бремето върху страните и правителствата в региона, които приютяват бежанците, е огромно. Изключително важно е международната общност да подкрепи хуманитарните усилия."

Според ВКБООН и партниращите му организации от общо около 26 милиона население около 1,7 милиона иракчани са насилствено разселени вътре в страната си, а 2 милиона са избягали в съседните страни.

Основна цел на ревизираната програма на ВКБООН ще бъде да осигури ефективна закрила и помощ на 200 000 от най-уязвимите иракчани в съседните страни, почти всички от които са в градски райони като Аман и Дамаск.

Смята се, че в Сирия иракските бежанци са между 500 000 и един милион, до 700 000 са в Йордания, между 20 000 и 80 000 са в Египет и до 40 000 са в Ливан.

ВКБООН призовава също да се предостави целева хуманитарна помощ на около 250 000 най-уязвими ВРЛ и на общностите, които са ги подслонили. Предвид изключително несигурната обстановка в Ирак, по-голямата част от работата по предоставянето на тази помощ трябва да бъде извършена от мрежа от местни организации.