ООН гласува да продължи мандата на мисия в Сиера Леоне
ООН гласува да продължи мандата на мисия в Сиера Леоне / netinfo

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно снощи за продължаване мандата на мироопазващата мисия на световната организация в Сиера Леоне, предаде Асошиейтед прес.

"Днес Сиера Леоне е добър пример за това какво може да бъде постигнато от ООН и нейните страни членки, когато работят заедно", каза напускащият поста генерален секретар на ООН Кофи Анан в прощална реч пред Съвета. "Сиера Леоне е определено един от успешните примери на нашите съвместни усилия", посочи Анан.

Мироопазващата мисия на ООН в Сиера Леоне помогна на страната да се върне на пътя на мира и стабилността след продължила 11 години гражданска война, която приключи през 2002 г.. Бедността продължава да мъчи страната, която има едни от най-ниските в света равнища на продължителност на живота и грамотност.

Мироопазващата мисия бе създадена на 1 януари като наследник на мироопазващата операция на ООН в Сиера Леоне. Тя се състои от 10 военни наблюдатели, 18 международни полицаи и около 130 цивилни служители.

Резолюцията удължава мандата на мисията до 31 декември 2007 г. и дава мандат допълнително на 15 военни наблюдатели и полицаи, които да окажат помощ по време на президентските и парламентарните избори през юли.