Онтарио се извини за дискриминационен закон от преди век
Онтарио се извини за дискриминационен закон от преди век / Thinkstock/Getty Images

Канадската провинция Онтарио поднесе извиненията си на франкофонската общност заради закон, който фактически забранява обучението и използването на френски език в началното училище.

Извинението обаче е поднесено със закъснение от повече от един век. Законът е приет през 1912 г. Причина за приемането му тогава са опасенията на властите, че провинцията ще бъде залята от френскоезични имигранти от съседната франкофонска провинция Квебек.

"Училищата, които не спазвали закона, били лишавани от финансиране, учителите губели правото да преподават, а франкофонската общност в Онтарио губела постепенно езика си", припомня премиерът на Онтарио Катлийн Уин в тържествено изявление, произнесено на френски и английски език в Торонто. Законът води до ожесточена борба на франкофонската общност да запази правото да запази езика си.

Така през 1913 г. в Отава се създава вестник "Льо Дроа" /Право/, който и до днес остава "стожер на френскоезичната общност", каза г-жа Уин. Властите на провинция Онтарио спират да прилагат закона през 1927 г., но той е официално отменен едва през 1944 г. През 1984г. Онтарио официално признава правото на всички франкофони да се обучават на майчиния си език до гимназия.

Източник: БГНЕС