Общо 20 палестински ракети са изстреляни срещу Израел
Общо 20 палестински ракети са изстреляни срещу Израел / снимкa: БГНЕС

Общо двайсет палестински ракети, включително от типа "Град" с по-голям обсег, са изстреляни днес срещу Южен Израел, съобщи израелската полиция. Ракета "Град" е била изстреляна в посока на Беер Шеба, при което за първи път в града, отдалечен на 40 км от Ивицата Газа, е обявена въздушна тревога, каза за АФП полицейският говорител Мики Розенфелд.

Ракетата експлодирала в Рахат, северно от Беер Шеба. Друга паднала близо до Кирият Малахи, на 20 км от Ивицата Газа. Повечето от останалите ракети са паднали в района на град Сдерот, при което един човек е ранен.

Израелските военновъздушни сили са унищожили днес в северната част на Ивицата Газа седем заредени ракетни установки от типа "Град", съобщи израелски военен говорител.

Израелските лидери ще разгледат предложението на Франция за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Франс прес, позовавайки се на високопоставен израелски представител, пожелал анонимност. Предложението ще бъде обсъдено от премиера Ехуд Олмерт, външния министър Ципи Ливни и министъра на отбраната Ехуд Барак.

Предложението за прекратяване на огъня за 48 часа е било представено на Барак от външния министър Бернар Кушнер. Двамата вече два пъти са разговаряли по телефона за това предложение на Франция, която до края на годината е ротационен председател на ЕС. Дипломатически източници съобщиха, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и първите дипломати на страните от Четворката за мир в Близкия изток ще обсъдят обстановката в ивицата Газа чрез видеоконферентна връзка. В Четворката влизат ООН, ЕС, Русия и САЩ.

Европейският съюз ще поиска от Израел незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа на срещата на европейските министри на външните работи, която започна днес в 17,30 ч. по Гринуич в Париж, съобщи испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос. Целта е незабавно прекратяване на огъня, преди всичко хуманитарно. Това ще поискаме от Израел и се надяваме, че ще го приеме, каза Моратинос пред журналисти, предаде Франс прес.

Френският президент Никола Саркози ще се срещне с израелския външен министър Ципи Ливни на 1 януари, съобщи Ройтерс. В кратко съобщение на канцеларията на Саркози се казва само, че срещата ще се състои в 14,30 ч. в четвъртък в президентския дворец, без повече подробности.

Израел няма намерение да започва сухопътна офанзива срещу Ивицата Газа. Това е заявил израелският президент Шимон Перес в телефонен разговор с италианския си колега Джорджо Наполитано, съобщи италианският външен министър Франко Фратини, цитиран от Франс прес. В телефонния разговор с Наполитано се включила и израелската външна министърка Ципи Ливни.

И Ливни, и Перес подчертали, че Израел няма да прибегне до сухопътна офанзива поради мащаба на военните средства, които ще трябва да се използват при подобна операция, и поради последиците й за цивилното население. Фратини определи като безразсъдно решението на Хамас да прекрати на 19 декември споразумението за прекратяване на огъня с Израел.