Общински кмет в Скопие: Георге Иванов твърдеше, че Горбачов е македонец
Общински кмет в Скопие: Георге Иванов твърдеше, че Горбачов е македонец / снимка: Reuters

Кметът на "Карпош" - една от най-големите общини в Скопие, Стефчо Якимовски написа подигравателна статия за сегашния президент на Македония Георге Иванов. Статията бе публикувана в един от македонските всекидневници.

"Навремето Иванов твърдеше, че последният съветски комунистически лидер Михаил Горбачов е македонец от Пиринска Македония", написа в коментара си Якимовски.

В статията си "Много добре те познавам" Якимовски припомня и "други изцепки на Иванов" по време на бивша Югославия. Той разказва, че Георге Иванов е бил върл привърженик на югославската комунистическа младеж. Според него сегашният държавен глава "няма право да се прави на патриот и национален обединител".

Един от ръководителите на Съветския Съюз наистина е македонски българин, потомък на родолюбиво семейство борещо се за българщината, припомня БГНЕС. Това е наследникът на "бащата на народите" Сталин - Георги Маленков, който е третият ръководител на СССР след Ленин и Сталин. Той е министър-председател на СССР от 1953 до 1955 година и е фактическият лидер на СССР, а не Никита Хрушчов. За съжаление той губи битката за властта от Хрушчов и последният се опитва да изтрие неговото име от историята. Начело на СССР Маленков се обявява против ядреното въоръжение, заявявайки, че: "ядрена война може да доведе до глобално унищожение". Той също така иска да трансформира икономиката на страната като постави акцент върху развитието на потребителските стоки и леката промишленост.

Маленков е роден в град Оренбург на 8 ноември 1902 година. Неговият дядо, който също се казва Георги Маленков, е учител във воденското село Саракиново /днешна Гърция/ в периода от 1863 до 1868 г. Заради своята дейност в полза на българското дело той е изгонен от там и емигрира в Руската империя.