Обама ще попречи на политиките, довели до икономическата криза
Обама ще попречи на политиките, довели до икономическата криза / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама започна годишната си реч "За състоянието на съюза" с изразяване на задоволство, че американските войски вече не воюват в Ирак и че убитият миналата година лидер на Ал Каида Осама бин Ладен вече не е заплаха за САЩ, предадоха световните агенции.

Посланието "За състоянието на съюза" е важен момент в политиката на САЩ и се произнася в сградата на Конгреса пред представителите на трите власти.

"За пръв път от 9 години няма американци, които воюват в Ирак. За пръв път от 2 десетилетия Осама бин Ладен вече не е заплаха за тази страна", заяви Обама, припомняйки тези два успеха в политиката му. "Повечето основни представители на Ал Каида са победени", добави той, имайки предвид елиминирането миналата година в Йемен на радикалния имам Ануар ал Аулаки и на представители на терористичната мрежа в Пакистан.

Благодарение на изтеглянето на 50 000 американски войници от Ирак миналата година, армията и разузнавателните служби можаха да се съсредоточат върху нанасянето на тези решаващи удари на Ал Каида, посочи Обама. Благодарение на тази силна позиция САЩ можаха да започнат да намаляват военното си присъствие в Афганистан, където бе пречупен устремът на талибаните, заяви Обама. Той потвърди, че до края на това лято ще бъдат изтеглени 23 000 американски войници от Афганистан. В момента в тази страна са разположени около 90 000 американски военни.

Обама заяви, че САЩ са все по-силни и изрази решимост да попречи на завръщане към политиките, които според него са довели до икономическата криза. "Твърде много напреднахме, за да се връщаме назад. Докато съм президент, ще работя с всеки в тази сграда, за да печелим от този набран устрем", обеща Обама пред конгресмените и представителите на изпълнителната и съдебната власт. "Няма да се връщаме към икономика, която е отслабена от делокализации, лоши дългове, изградени върху измама финансови печалби. Искам да представя планове за икономика, която да просъществува дълго време", каза президентът на САЩ. Той заяви, че иска реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в САЩ.

"Трябва да променим данъчния кодекс по такъв начин, че хора като мен или като много конгресмени да изплащат своя дял от данъците. Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - ако печелите повече от един милион долара годишно, трябва да плащате най-малко 30 процента данък", заяви Обама. Той също така предложи реформи на корпоративния данък с цел насърчаване на компаниите да произвеждат в САЩ. "Днес компаниите получават данъчни облекчения, когато делокализират работни места и печалби в чужбина. Същевременно тези от тях, които избират да останат в Америка са облагани с едни от най-високите данъчни ставки в света. Това няма никакъв смисъл, така че нека го променим", заяви Обама.

В енергийния сектор той заяви, че ще възложи на правителството си да увеличи националното производство на енергия и ще отвори за експлоатация над 75 процента от потенциалните офшорни петролни и газови залежи на САЩ. Той подчерта, че резервите на САЩ от природен газ имат потенциал за разкриване на 600 000 работни места и се спря на значението от развиване на възобновяеми енергоизточници. Американският президент обеща подкрепа за ползването на националните запаси от шистов газ, но повтори позицията си, че правителството трябва да се съсредоточи върху безопасното им експлоатиране. Обама призова правителството да изготви пътна карта за отговорно производство на шистов газ и заяви, че администрацията му ще наложи нови правила "на здравия разум", които да гарантират, че производителите защитават обществеността. "Америка ще развие този ресурс, без да излага на риск здравето и безопасността на гражданите ни", подчерта президентът на САЩ. Той призова Конгреса да насърчава развитието на екологичните енергоизточници, като същевременно призна, че политическата класа е твърде разделена по въпроса за борбата с климатичните промени.

Барак Обама призова конгресмените да дават данъчни облекчения в подкрепа на развитието на възобновяеми енергоизточници и да спрат субсидиите за петролната индустрия. "Разделенията в Конгреса сега вероятно са твърде силни, за да се приеме цялостен план за борба с глобалното затопляне. Няма обаче причина Конгресът поне да не определи критерии при възобновяемите енергоизточници, които да създадат пазар за иновациите. "Няма да отстъпя от обещанието за чиста енергия. Няма да отстъпя индустрията на вятърната или слънчевата енергия или на електрическите акумулатори на Китай или Германия, защото отказваме същия ангажимент тук. От един век субсидираме петролните компании, стига толкова", подчерта президентът на САЩ.

Обама обеща да се бори още повече срещу компютърното пиратство и нелоялната конкуренция на Китай и обяви създаването на специализиран орган за решаване на търговски спорове. "Днес над хиляда американци имат работа, защото спряхме масов внос на китайски автомобилни гуми. Трябва обаче да предприемем повече действия. Не е справедливо една страна да допуска да се пиратстват нашите филми, музика и софтуер. Не е справедливо чуждестранните индустриалци да имат предимство пред нас, защото са интензивно субсидирани. Няма да стоя със скръстени ръце, ако конкурентите ни не спазват правилата на играта", заяви Обама. Той обяви, че ще бъде създаден орган, който да разследва "нелоялните търговски практики като тези на Китай" и обеща да се увеличат инспекциите по пристанищата, за да се възпре вносът на "подправени или опасни" продукти.

Все още е възможно мирно решаване на проблема със спорната ядрена програма на Иран, но САЩ не изключват никой вариант, каза Обама. "Нека няма съмнение: Америка е решена да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и не изключвам никой вариант за постигането на тази цел. Все още обаче е възможно мирно решение на този въпрос", посочи той. "Светът преди беше разделен за начина, по който да се реши иранския ядрен проблем, но сега е единен", смята Обама след като ЕС наложи ембарго на вноса на ирански петрол, който обаче Китай продължава да купува. Според Обама Иран е по-изолиран отвсякога и натискът върху режима му няма да отслабне. Главният съюзник на САЩ в Близкия изток - Израел даде да се разбере, че не изключва военна операция, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. САЩ предпочитат да избегнат подобен сценарий. "Ако Иран промени посоката и изпълнява международните си задължения, той може да стане част от международната общност", изтъкна Обама.

Президентът на САЩ приветства "невероятното преобразяване", предизвикано от продемократичните движения на Арабската пролет и предупреди, че дните на сирийския режим са преброени, подобно на тези на сваления режим на Муамар Кадафи в Либия. "В момент, когато войната е в отлив, вълна от промени нахлува в Близкия изток и Северна Африка, от Тунис до Кайро, от Сана до Триполи", изрази задоволство Обама. "Допреди година Кадафи, един убиец, по чиито ръце имаше кръв на американски граждани, беше един от най-старите диктатори на планетата. Днес вече го няма", отбеляза Обама. "В Сирия също за мен няма съмнение, че режимът на Асад скоро ще открие, че силата на промяната е неустоима и че не може да се потъпква достойнството на хората", посочи той. "Не знаем как точно ще завърши това невероятно преобразяване. Ще подкрепим политиките, които благоприятстват появата на силни и стабилни демокрации, както и отворени пазари, защото тиранията не може да се мери със свободата", обеща Обама в речта си "За състоянието на съюза".