Обама: САЩ все още изпитват болка 12 години след атентатите на 11 септември
Обама: САЩ все още изпитват болка 12 години след атентатите на 11 септември / Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза с минута мълчание 12-та годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., съобщи Асошиейтед прес.

Обама заяви, че страната му още изпитва болка 12 години след атентатите от 11 септември 2001 г., съобщи Франс прес. "Молим се за всички, които ни бяха отнети, близо 3000 невинни души", каза Обама по време на церемония в Пентагона - сградата на въоръжените сили, ударена от единия от четирите отвлечени от Ал Каида самолети.

Обама също призова да "намерим сили да се изправим срещу заплахите, които не спират, дори и те сега да са по-различни от преди 12 години".

Малко повече от 12 часа след като изнесе тържествена реч за Сирия, в която се съгласи да даде шанс на дипломацията, преди да предприеме евентуални удари срещу режима на Башар Асад, президентът призова за "благоразумието да се знае, че ако силата понякога е нужна, тя сама по себе си не може да изгради света, който желаем".

Преди да отиде в Пентагона, Обама, придружен от вицепрезидента Джо Байдън и съпругите на двамата, запазиха минута мълчание на поляната на Белия дом в 08:46 ч. - моментът, в който първият отвлечен самолет се разби в едната от кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, предава БТА.

В Ню Йорк близки на жертвите отново се събраха на Кота нула.

Бившият кмет на града Рудолф Джулиани изтри сълза от лицето си в началото на възпоменателната церемония, която също започна с минута мълчание в 08:46 ч.

На церемония край Уолстрийт в Ню Йорк, хора четяха имената на жертвите, загинали при сблъсъка на отвлечените самолети със Световния търговски център и последвалото срутване на кулите близнаци.

Междувременно изчезна американският флаг, който бе издигнат на 11 септември 2001 г. на развалините на сградата на СТЦ в Ню Йорк.

Знаменитата снимка на Томас Франклин, запечатала трима пожарникари, които го издигат, обиколи целия свят и бе призната за една от най-добрите в историята на фотодокументалистиката. В момента не е известно къде се намира един от главните символи на свободата на нацията, вдъхновил я за борбата срещу тероризма, съобщава тв каналът Си Ен Ен. Тв каналът подчертава, че "такива събития като 11-ти септември 2001 г. циментират нацията. Американската нация не е сформирана на базата на единна вяра, етническо или културно наследство, а на базата на идеали и философията на свободата. Именно затова този флаг е толкова важен и е символ с особен емоционален заряд", предава БГНЕС.

Преди 12 години отряд пожарникари, участващи в спасителните работи на развалините на СТЦ, поставя на мястото на трагедията националния флаг, който е взет от луксозната яхта "Звездата на Америка", която била закотвена на пристан на река Хъдзън, близо до кулите близнаци. Собствениците на яхтата Шърли Драйфус и Спирос Копилакис, на които е върнато знаменитото знаме, казват, че то не е същото. Известно е, че сваленото от развалините знаме известно време с е намирало на стадиона на бейзболния клуб на Нюйоркските янки, както и на самолетоносача "Теодор Рузвелт".

Същевременно сомалийската терористична групировка „Аш Шебаб", свързана с „Ал Кайда", отправи хвалебствия по отношение на „смелите извършители" на атентата от 11 септември 2001 година, предаде АФП.

„Муждахидините ще продължат своя джихад срещу Запада докато светът не започне да се управлява от една суверенна държава- Ислямската държава. Една-единствена атака съкруши американските амбиции за световно господство, срина тяхната репутация и сериозно навреди на тяхната икономика. Днес, искрата, разпалена от тези 19 мъченици се разгаря в огън, който заплашва да погълне всеки неверник", се посочва в съобщение на групировката.

Обама САЩ все още изпитват болка 12 години след атентатите на 11 септември
netinfo