Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна на историческа визита в кубинската столица Хавана. При пристигането си Обама написа в „Туитър: „Как е, Куба?".

Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
netinfo
Посещението на Обама на островната държава е историческо. То ще е първото на действащ американски президент в Куба от 88 години. Двете страни врагове от времето на Студената на война възстановиха дипломатическите си отношения миналото лято след обявеното през декември 2014 г. изненадващо размразяване на връзките помежду им.

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама и двете им дъщери, Саша и Малия.
Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
netinfo

САЩ и Куба официално възстановиха отношенията си

Посещението на американския президент на острова ще продължи три дни.

Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
netinfo

В плановете за първия ден от посещението на US президента в Куба са посещение на посолството на САЩ в Хавана, разходка в Стария град на кубинската столица и среща с кардинал Хайме Ортега, един от архитектите на възстановяването на отношенията между двете страни.

В понеделник американският президент ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро. Вдругиден Обама ще направи обръщение към кубинския народ, което ще бъде предавано по държавната телевизия.

Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
netinfo

Барак Обама обеща да обсъди правата на човека с Раул Кастро

От Куба президентът на САЩ ще замине на посещение в Аржентина. Предвидено е Обама да се върне във Вашингтон в петък.

Няколко десетки дисиденти от кубинското движение "Дамите в бяло" бяха задържани в края на неделно си шествие в столицата Хавана часове преди пристигането на президента на САЩ Барак Обама, съобщи АФП.

Членове на групата "Жени в бяло" присъстваха на служба в католическа църква, а десетина други дисиденти се събраха в парк отвън, предаде АП. Двама мъже носеха плакат с надпис: "Обама, пътуването до Куба не е забавно. Прекратяване на нарушаването на човешките права".

Обама на историческа визита в Куба (СНИМКИ)
netinfo

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ: Как тече животът в Хавана

През изминалата година седмичните неделни шествия на "Жените в бяло" и други правителствени опоненти са прекъсвани от контрапротестиращи и полицията, която натоварва дисидентите на автобуси и ги задържа за кратко.

Бившият политически затворник Анхел Моя посочва, че искат да изпратят послание до Обама, че "сега не е моментът президентът да посещава Куба". "Той каза, че ще дойде само, когато има подобрение на човешките права, а на практика кубинското правителство ни потиска повече", твърди Моя.

Източник: БТА