Няма заплахи срещу САЩ след убийството на Заркауи
Няма заплахи срещу САЩ след убийството на Заркауи / netinfo

Федералното бюро за разследване /ФБР/ заяви, че не разполага с разузнавателни данни за конкретна заплаха срещу САЩ от страна на Ал Каида или мрежата на Абу Мусаб аз Заркауи след неговото убийство, предаде Ройтерс.

"Съгласно стандартната процедура след голяма антитерористична операция, ФБР установи контакт с всички свои оперативни единици зад граница за проверка на текущите разследвания и разузнавателна дейност. За момента няма конкретна или достоверна заплаха срещу САЩ" от страна на групировката на Заркауи или терористичната мрежа на Осама бин Ладен, заяви говорителят на ФБР Ричард Колко.

Говорителят посочи, че ФБР е работило в тясно сътрудничество с американската армия и разузнаване при идентифицирането на останките на Заркауи, който бе убит при

американски въздушен удар в Ирак. Експерти на бюрото са извършили анализа на пръстовите отпечатъци и са установили, че те отговарят на отпечатъците в досието на Заркауи, заяви той.

По думите му ФБР ще съдейства и при извършването на ДНК-анализа, с който ще бъде потвърдена окончателно самоличността на убития, в лабораторията на бюрото в Куантико, щата Вирджиния.