Няма доказателства астронавти да са се напивали преди полети
Няма доказателства астронавти да са се напивали преди полети / снимка: BGNES

НАСА потвърди, че не е открила никакви доказателства в подкрепа на обвиненията, че астронавти са се качвали пияни за полети със совалки, предаде Франс прес.

Директорът на американската космическа агенция Майкъл Грифин заяви, че има много неща, за които се говори, но не са верни. Тази история е едно от тях, отбеляза Грифин.

Аферата, която навреди сериозно на имиджа на НАСА, стана публично достояние в края на юли чрез доклад на независими експерти.

Анкетата, проведена от екип начело с полковник Ричард Бахман от Военновъздушните сили, установи, че астронавти са изпивали обилни количества алкохол преди да излетят в космоса и че предупрежденията на лекари не са били взимани под внимание. Докладът бе поръчан от самата НАСА през февруари тази година след случая с астронавтката Лиза Новак. Срещу Новак бяха повдигнати обвинения в опит за отвличане, след като нападна своя съперница в любовта.

Очаква се изявлението на Грифин да не откаже подкомисията на Камарата на представителите на Конгреса за космоса и авиацията от плановете й да организира следващата седмица изслушване за физическото и душевното състояние на астронавтите.