/ БГНЕС
Няколко хиляди души демонстрираха вчера в Женева срещу COVID мерките, въведени от федералното правителство, както и, за да кажат "не" на новия закон, свързан с КОВИД-19, който ще бъде подложен на референдум на 28 ноември, предаде Франс прес.

Шествието от около 5000 души, според организаторите, и 2500, според женевската полиция, премина по градските улици и стигна до европейската централа на ООН - Дворецът на нациите.

Демонстрантите носеха лозунги и транспаранти, осъждащи "принудителната ваксинация", "масовото следене на хора" и "дискриминацията", породени според тях от съвкупността от ограничения, наложени от началото на ковид пандемията в Конфедерация Швейцария.

Протестиращите призоваха също да се гласува с "не" на допитването, насрочено за 28 ноември, за COVID закон, който ще създаде необходимото правно основание за въвеждане на "COVID сертификат" за ваксинирани или оздравели лица, като ще позволи и проследяването на контакти за "прекъсване на веригите на предаване на заразата".

Законът е дискриминационен, ще създаде общество от две категории хора и въобще не е в съответствие с нашата конституция и нашите швейцарски ценности, каза за АФП Аниес Аедо - говорителка на организацията "Приятели на конституцията".

Човешките същества не са тук, за да бъдат следени, за да се отнасят с тях като с добитък и не трябва да има сегрегация между различните хора, това е наистина важното послание, добави Клои Фрамери - водеща активистка срещу ковид ограниченията в романска Швейцария.

В началото на ноември проучване на общественото мнение прогнозира, че 69 процента ще гласуват с "да" на референдума на 28 ноември.

В момента Швейцария се опитва да се мобилизира в полза на имунизирането, тъй като процентът на поставените дози ваксини е по-малък отколкото в съседните й държави. Към 11 ноември той е бил 66,6 на сто.

От 24 февруари 2020 г. Швейцария е регистрирала 909 034 случаи на зараза и 10 938 починали, по данни на федералната служба за обществено здраве.
БТА