Нашенец обвинява руски депутат, че пере пари в България
Нашенец обвинява руски депутат, че пере пари в България / Reuters, архив

Българин, който излежава 12-годишна присъда, обвинява руския депутат Генадий Гудков в пране на пари. Това е водещата новина за някои от руските медии. Съобщението, постъпило в Следствения комитет на Русия, според което депутатът в руската Държавна дума от партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков се занимавал с пране на пари, било написано от Ивайло Зартов, който в момента излежава в България 12-годишна присъда, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Гудков "преди много години високопоставен руски дипломат" го запознал със Зартов. От своя страна руският депутат препоръчал българина на свои делови партньори, а в крайна сметка Зартов ги измамил и обрал съвместната им фирма.

Според Гудков Зартов е бил осъден за грабеж и в Чехия. "С други думи съобщението в Следствения комитет е постъпил от криминален престъпник, осъждан два пъти", заявил Генадий Гудков. "Зартов ме е обвинявал в какво ли не", подчертал депутатът.

Според него Следственият комитет огласил случая със съобщението от Зартов без да се запознае по същество с неговото съдържание. "Не е работа на Следствения комитет да разследва дела чрез средствата за масова информация, без да се запознае по същество с анонимката", твърди Гудков, който остава твърдо убеден, че действията на Следствения комитет са част от кампания против него, посочва БТА.

По-рано през деня депутатът от Държавната дума Генадий Гудков опроверга информацията, че се е занимавал с каквато и да било търговска дейност в България. Обвиненията срещу него се появиха след като Следствения комитет получил молба от гражданин на България да бъдат проверени, както твърди източникът, "известни му факти за пране на пари в чужбина" от депутата от руската Дума Генадий Гудков, който според ИТАР-ТАСС е "активен участник в протестното движение".

"В заявлението се говори за инвестиции в чужди фирми, постъпващи чрез кипърска банка от офшорна компания", уточни говорителят на следствието Владимир Маркин, помолен от кореспондент на ИТАР-ТАСС да коментира новината.

Следственият комитет ще разгледа молбата съгласно установения ред и ще предприеме съответните процесуални действия, добави Маркин.

Генадий Гудков е депутат от партията "Справедлива Русия". Семейството му има охранителен бизнес. Вчера Гудков заяви, че върви "трета вълна за унищожаване на бизнеса" на семейството му. Според него това е заради негова опозиционна дейност, съобщава информационният портал Лента.ру. Изявлението бе направено по повод извънредна проверка на едно от предприятията на Гудков - "Оскорд", и отнемането на лиценза, което е имала компанията за съхранение иизползване на оръжие. "Аз лично не се занимавам с никаква търговска дейност, още по-малко пък в България", заявил Гудков пред ИТАР-ТАСС.

"Вярно, купувал съм бира на плажа, возил съм се на "банан", това наистина може да се нарече инвестиция в българската икономика. Децата ми имат малки апартаменти в България - но сега мнозина руснаци могат да си позволят това", подчертал депутатът.

Гудков допълни, че досега никой от Следствения комитет не се е обръщал към него във връзка с обвинения в пране на пари. Той свързва слуховете, че пере пари в България, "със скандалите около моята персона". "Следственият комитет май трябва да създаде специално управление за разследване на дейността на Генадий Гудков в чужбина", подчертал той язвително. "Нямам време да се занимавам с търговия, защото се занимавам активно със законотворчество в Думата", заявил Гудков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В края на миналата година Бургаският окръжен съд определи 12 години затвор на предприемача, бивш зам.-шеф на Движението за социален хуманизъм и бивш заместник в партията на Александър Томов, Ивайло Зартов. Той бе признат за виновен в безстопанственост и присвояване на над 3 млн. лв. Според прокуратурата Зартов присвоил пари от българско-руското дружество "Инглиш Вилидж". Главната задача на Зартов като управител на дружеството е била изграждането на ваканционно ВИП селище със сто къщи край бургаското село Димчево. Амбициозната и шумно рекламирана инвестиция се провали слез като стана ясно, че на мястото има вдигнати само 9 постройки. Съдът разпореди Зартов да върне на руските си партньори обезщетения в размер на 3.6 млн. лева заедно с лихвите , т.е сумата, която според обвинението е присвоил от дружеството. Предприемачът бе категоричен, че арестуването му и обвинението към него са били наказателна акция срещу него, семейството и бизнеса му. Той бе арестуван през юни 2009 г.непосредствено след евровота, в който участва.