Наш евродепутат в контраатака срещу Холандия за борбата й с организираната престъпност
Наш евродепутат в контраатака срещу Холандия за борбата й с организираната престъпност / sxc.hu

Eвродепутатът от ГЕРБ Илияна Иванова отправи критика към холандските власти за начина, по който се борят с организираната престъпност. Това става само дни след като финансовият министър Симеон Дянков, а след това външният министър Николай Младенов, заявиха, че търпението ни към Холандия се е изчерпало - по повод на критичната й позиция за членството на България в Шенген.

"На пристанище Ротердам липсват конкретни резултати в борбата с организираната престъпност", гласи цитираната в прессъобщение констатация на българския евродепутат Илияна Иванова, която е била ръководител на делегацията на бюджетната комисия на Европейския парламент, проверила известния холандски порт. Причина за този одит са били откритите от Европейската сметна палата пропуски, засечени в митническите процедури на пристанището.

„Според доклада на ЕСП 31% процента от транзакциите от нефинансовата извадка за 2008 г. съдържат грешки. Това води до сериозни проблеми и възможно допускане на стоки без валидни документи до пазара на ЕС. Проверките, които направихме на място, установиха, че Холандия инвестира сериозни суми в митническия контрол със закупуване на много нови технически средства. За съжаление аз и моите колеги не получихме отговори на всички наши въпроси. Властите в Ротердам не представиха конкретна информация за постигнатите резултати в борбата с контрабандата и нелегалния внос", заявява Илиана Иванова след проверката.

Проверката е била извършена на 19 септември. Инспектирани са пристанищната администрация, митническата служба, както и функционирането на различните технически средства, използвани за засичане на контрабандни стоки, трафик на хора и радиоактивни вещества. Евродепутатите са се срещнали и с представители на тютюневия бизнес, които са изказали своята загриженост относно засилващата се фалшификация и контрабанда на тютюневи изделия в Холандия, се казва в съобщението.

"Корупционните практики не липсват и на пристанище Ротердам. Огромният поток от стоки предразполага за това и доказателство е разбитата през юли мрежа за контрабанда на кокаин, в която са участвали и работещи на пристанището", подчертава още евродепутатът от ГЕРБ.

Делегацията до Ротердам е завършила със среща с тютюневата индустрия в Холандия. Представителите на бизнеса са споделили притесненията си, свързани с липсата на достатъчно резултати в борбата с контрабандата на цигари в Ротердам. "За нас това е само върхът на айсберга. Голяма част от нелегалния внос на цигари се извършва тук и след това се преразпределя към вътрешността на ЕС, но липсва оценка на постигнатите резултати от митническите власти," коментираха от асоциацията на тютюневата индустрия в Холандия, цитирани в съобщението.

Следващото проверено пристанище ще бъде Антверпен, където Европейската сметна палата също е констатирала нарушения със счетоводните системи.

През юни Европейският парламент одобри кандидатурата на Илиана Иванова за член на Европейската сметна палата. На 1 януари 2013 г. тя ще замени Надежда Сандолова - настоящия и първи български представител в Европейската сметна палата. Членовете на ЕСП са със шестгодишен мандат.