Най-малко 61 загинаха при нападение край иракския град Басра
Най-малко 61 загинаха при нападение край иракския град Басра / снимки: Reuters

Най-малко 61 са жертвите след самоубийствено нападение срещу шиитски поклонници край иракския град Басра, на 450 км южно от Багдад, по най-нови данни на местните власти, предаде ДПА. Ранените са 139. Сред жертвите има жени и деца.

Терорист, преоблечен като полицай и с фалшиви полицейски документи, успял да стигне до полицейски контролен пункт и се взривил сред множеството поклонници и пазители на реда, заяви представител на правоохранителните органи, цитиран от Ройтерс. Според източник от силите за сигурност, цитиран от ДПА, нападателят, носещ пояс с експлозиви, се смесил с тълпата и раздавал сладкиши на поклонниците. Той задействал експлозивите, когато към него се приближил полицай.  

Нападението бе извършено в края на шиитския религиозен празник Арбаин, посветен на имам Хюсеин - внук на пророк Мохамед и основна фигура в шиитския ислям, посочват агенциите, цитирани от БТА.

Също днес трима полицаи загинаха и четирима цивилни бяха ранени при бомбена експлозия край тълпа шиитски поклонници в град Мосул, на 400 км северно от Багдад. Няколко часа по-късно подполковник беше убит при взрив на бомба край армейски патрул в същия град.

Растящото напрежение в оглавяваното от шиити иракско правителство поражда опасения от подновяване на верското насилие в Ирак, изтъква Ройтерс.

Наймалко 61 загинаха при нападение край иракския град Басра
netinfo