/ Istock
Най-малко 19 деца са починали в Узбекистан след прием на медицински сироп, произведен от индийската фармацевтична компания "Марион байотек" (Marion Biotech), предаде Ройтерс, като се позова на узбекистанското министерство на здравеопазването.

То съобщи вчера, че 18 от 21 деца, които са приемали "Док-1 макс" (Doc-1 Max) заради остри респираторни заболявания, са починали в град Самарканд след употребата му.

Сайтът report.uz пише днес, че едногодишно дете в Кашкадаринска област също е починало, след като приемало сиропа в продължение на пет дни.

Сиропът се продава на уебсайта на компанията като средство за лечение при симптоми на настинка и грип, отбелязва Ройтерс.
Партида с шишенца съдържала етиленгликол, за който узбекистанското здравно министерство каза, че е отровна субстанция. Сиропът е бил внесен в Узбекистан от компанията за дистрибуция на лекарства "Кюрамакс медикъл" (Quramax Medical), се уточнява в изявлението, публикувано във вторник.

Сиропът е бил даван на децата вкъщи без лекарско предписание, било то от родителите им или по съвет на фармацевти, а дозировката е надвишавала допустимата за деца, обърна внимание министерството.

Засега не е ясно дали децата са приели сироп от въпросната партида или количеството над допустимата доза, или и двете, посочва Ройтерс.

Компаниите "Марион байотек" и "Кюрамакс медикъл", както и индийското министерство на здравеопазването, към този момент не са отговорили на запитванията на агенцията за коментар. Източник от индийското правителство каза, че здравното министерство проучва случая.

Във вторник в Индия започна инспекция на някои фабрики за производство на лекарства, за да се гарантира високото качество на тяхната продукция.

Подобен случай имаше и в Гамбия, където най-малко 70 деца починаха след употреба на сироп за настинка и кашлица, произведен от базираната в Делхи компания "Мейдън фармасютикълс" (Maiden Pharmaceuticals). Както индийското правителство, така и самата фирма, отричат сиропът да е причина за случилото се, отбелязва Ройтерс.

Индия е известна като "аптеката на света", а износът ѝ на лекарства се увеличи повече от два пъти през последното десетилетие до 24,5 милиарда долара през последната финансова година.

Седем служители на узбекистанското министерство на здравеопазването са били уволнени за проявена небрежност, тъй като не анализирали смъртните случаи навреме и не предприели необходимите мерки. На някои експерти пък са наложени неуточнени дисциплинарни наказания.
Таблетките и сиропите "Док-1 макс" са изтеглени от всички аптеки в Узбекистан, съобщи още здравното министерство.
Анелия Пенкова/БТА