/ iStock/Getty Images
Над една четвърт от живеещите в Германия са имигранти или имат имигрантски корени, показаха официални данни за 2019 г., предаде Асошиейтед прес.

Около 21,2 милиона души или 26 на сто от населението имат "имигрантски произход", показват данни от микропреброяване от 2019 г., съобщи федералният статистически институт. Това е повишение с 2,1 на сто спрямо предишната година - най-малкото повишение за един 12-месечен период от 2011 година.

13 на сто от жителите с имигрантски произход са турци или с турски корени, което ги прави най-голямата единична група. Следват ги жителите с произход от Полша и Русия. Общо 65 на сто от всички имигранти имат европейски корени.

В Германия за лица с "имигрантски произход" се смятат тези, които не са родени като германски граждани или имат поне един родител, който е от такъв произход. Около 11,1 милиона от хората с мигрантски произход са родени като германски граждани.

Има значителна разлика между броя на мигрантите в Източна и в Западна Германия. В северозападния град Бремен 36,5 на сто от населението е с имигрантски корени, докато в източната провинция Тюрингия делът им е само 7,8 на сто.

След разделението на Германия на Източна и Западна след Втората световна война Западна Германия покани милиони чуждестранни работници, за да й помогнат да възстанови икономиката си. Много от тях се заселиха в страната.

Относително малко чужденци получиха разрешение да живеят и работят в комунистическата Източна Германия. 30 години след обединението на страната тези разлики все още са видими.

Новите данни показват също, че хората с имигрантски произход все още работят нископлатени професии далеч по-често от коренните жители и далеч по-рядко - на постове, изискващи академично образование. Те заемат 55 на сто от местата сред работниците по почистването и 30 на сто от местата за гледачи на възрастни хора, но само 11 на сто от учителите са с негермански произход. 
БТА