/ ThinkStock/Getty Images
Над 40 млн. души по света са жертва на робство. Това показват данни от съвместен доклад на Международната организация на труда (МОТ) и австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation, изготвен със съдействието на Международната организация по миграция (МОМ).
 
„По оценки 40,3 млн. души са жертви на съвременно робство през 2016 г. Това означава, че през всеки един от дните на 2016 г. над 40 млн. мъже, жени и деца са били принудени да се трудят въпреки волята си или са били принудени да живеят в принудителен брак, за който не са давали съгласието си“, посочват авторите, цитирани от ТАСС.

Какво трябва да знаете, ако отивате да работите в Австрия?
 
Според тях принудителна работа извършват 24,9 млн. души, а в принудителен брак са 15,4 млн. души.
 
„Когато има над 24,9 млн. души, работещи под заплаха или принуда в земеделието, рибарството, строителството и индустрията със сексуални услуги, но въпреки това според ООН само 63 000 души жертви на робство са съобщени на властите, то пропастта между проблема и недостатъчния му отговор става изключително ясна“, заяви Фиона Дейвид, изпълнителен директор на международния изследователски отдел на Walk Free Foundation, цитирана от в. „Гардиън“.

Трудовата експлоатация е модерното робство
 
Данните на доклада показват също, че „непропорционално висок“ е броят на жените и момичетата, които живеят в робство. Това са 28 млн. души или 71% от всички. Те представляват 99% от жертвите на индустрията със сексуални услуги и 84% от жертвите на принудителни бракове.
 
В същото време една четвърт от всички съвременни роби са деца. През 2016 г. в принудителни бракове са встъпили 5,7 млн. деца и младежи на възраст до 18 г. В 44% от случаите принудителните бракове са сключени преди достигането на 15-годишна възраст. Детски труд се използва най-вече в селското стопанство (70%), в сферата на услугите (над 17%) и промишлеността (над 12%).

Профил на потенциалните жертви на трудовия трафик
 
Проучването също така посочва, че макар и много от хората, живеещи в робство, да са били заплашени с насилие, основна част от тях са експлоатирани чрез дългове и неизплащане на заплати. Според данните 50% от всички принудително работещи са задължени да извършват даден труд заради различни видове дългове.
 
Също така ефектът на принудителния труд често пъти се отразява и върху цялото семейство. Според 18% от мъжете, ангажирани с принудителен труд, техните работодатели са отправяли директни заплахи към техните семейства или деца, пише „Гардиън“.
 
Данните от последния доклад представляват увеличение в броя на хората в робство в сравнение с предишна статистика на МОТ, според която съвременни роби са 21 млн. души. Според авторите увеличението се дължи на по-големия брой съобщени случаи, по-добрата методология на изчисление и включването на принудителния брак като форма на робство.
БГНЕС