Над 1300 нови случая на свински грип регистрирани в Мексико само за три дни
Над 1300 нови случая на свински грип регистрирани в Мексико само за три дни / снимка: БГНЕС

Мексиканските здравни власти са регистрирали нови 1341 случая на грип H1A1 през последните три дни, с което общият брой заболели в страната достигна 26 338, съобщи Франс прес.
   
Починалите от новия грип в Мексико, където възникна огнището на обхваналата целия свят пандемия през пролетта, са 218, посочва министерството на здравеопазването.

В края на август министърът на здравеопозването Хосе Анхел Кордоба прогнозира, че близо един милион души от стомилионното население на страната ще бъдат заразени от вируса през зимата.
   
Според най-новия доклад на Световната здравна организация грипът H1A1 е убил 3486 души по целия свят от появата на новия вирус през март-април. 

Всички, пряко или косвено свързани с обслужването на самолети и летища, могат да спомагат за разпространението на вируса A (H1N1). Това заяви правителствен експерт към администрацията на Белия дом. Според д-р Майкъл Бел, специалист по инфекциозни болести към американския Център за контрол и превенция на болестите, е напълно възможно много от стюардесите да носят вируса и поради честите им и множество контакти с пасажери по цял свят, да се явяват истински "вирусни бомби".

Същото се отнася и за пилотите и за наземния летищен персонал. Д-р Бел и колегите му са натоварени от администрацията на президента Барак Обама да изготвят план за ограничаване разпространение на болестта. На този етап това е възможно само чрез носене на защитни маски, тъй като евентуална отмяна на полети би довела до истински хаос и банкрути на авиокомпании. Въпреки полаганите усилия, произведените до момента от САЩ ваксини срещу свински грип са едва 3,4 млн.