Мобилизация във Франция и Европа против политиката спрямо ромите
Мобилизация във Франция и Европа против политиката спрямо ромите / Reuters

Десетки хиляди демонстранти участваха в протести в цяла Франция и различни страни в Европа против политиката на френския президент Никола Саркози за експулсиране на роми от Румъния и България, предадоха световните агенции.

Демонстрации бяха организирани в над 130 градове във Франция, както и пред френските посолства и много страни от Европейския съюз по призива на асоциации, синдикати и леви политици.

В Париж протестните акции започнаха с митинг-концерт край министерството на имиграцията. Начело на шествието застанаха румънски роми, следвани от известни политици, синдикалисти, певци и артисти. Френско-британската певица и актриса Джейн Бъркин беше сред артистите, които пяха под прозорците на министерството на имиграцията при откриването на митинга.

Делегация от певци, заедно с които беше и деецът от френската съпротива, ветеранът Стефан Есел, беше приета от помощник на министъра на имиграцията.

Протестното шествие от 12 000 души премина по улиците на Париж с лозунги "Долу ксенофобията, да живеят свободата, равенството и братството" и "Не на нехуманната политика на Саркози".

Стотици демонстранти се събраха днес на митинги и пред посолствата на Франция в Лондон, Брюксел, Мадрид, Виена и Белград.

В Брюксел мълчалива демонстрация пред френското посолство осъди депортирането на румънски и български роми от Франция. Проявата бе организирана от Европейската мрежа за борба срещу расизма (ЕМБР).

От края на юли Франция експулсира около 1000 румънски и български роми, а стотина незаконни ромски лагери бяха премахнати, което предизвика повсеместни критики във Франция и в чужбина.

Критиците на президента Никола Саркози отбелязват, че с тези действия той се опитва да си възвърне популярността преди изборите през 2012 година и да отклони вниманието от тежката пенсионна реформа и бюджетните съкращения, отбелязва Ройтерс.