Мишел Обама и първата дама на Китай кръстиха новородена панда
Мишел Обама и първата дама на Китай кръстиха новородена панда / снимка: Guliver/Getty Images

Мишел Обама и китайската първа дама Пън Лиюан кръстиха вчера новородената панда във Вашингтонската зоологическа градина Бей Бей, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Името означава "безценно съкровище".

На церемонията в заграждението на пандите в зоологическата градина "Смитсониън" първите дами разтвориха два хартиени свитъка пред децата от училище, където се преподава китайски език, и показаха името на пандичката, изписано с китайски йероглифи и с латинска азбука.

Бебетата панди получават име 100 дни след раждането си, каквато е китайската традиция. Присъствието на китайския президент Си Цзинпин, който е на държавно посещение в САЩ, и съпругата му Пън Лиюан бяха повод церемонията да се състои по-рано, един месец след раждането.

Преди церемонията двете първи дами присъстваха на медицинския преглед на малката панда, която е от мъжки пол. Посетителите на зоологическата градина ще могат да й се радват чак от началото на 2016 г.

Двете първи дами са избрали името Бей Бей. То е предложено от гледачите в китайска зоологическа градина. Гледачите от зоологическата градина във Вашингтон са предложили името Пин Пин (спокоен). Получени са още 100 000 идеи по интернет.

Бей Бей ще отпътува за Китай, когато навърши четири години. Той вече тежи 1,33 кг, изправя се на предните си лапи и прави няколко стъпки, ако майка му го изпусне от поглед за няколко минути. Козината му вече е черно-бяла, но очите му още са затворени.

Източник: БТА