Министър и шеф на полицията в Литва подадоха оставка
Министър и шеф на полицията в Литва подадоха оставка / netinfo

Министърът на вътрешните работи на Литва Раймондас Шукис и началникът на полицията Витаутас Григаравичус подадоха оставка заради общественото недоволство, предизвикано от катастрофа миналата седмица, при която загинаха три деца, предаде Асошиейтед прес.

На 7 ноември автомобил, управляван от полицейски служител, прегази и уби три 10-годишни деца в провинциалното градче Скуодас. Децата се прибирали от училище.

Полицаят, за когото се предполага, че е бил придружаван от друг полицейски служител, избягал от мястото на катастрофата. Той бил задържан едва 17 часа след инцидента и вече било невъзможно да се установи дали е шофирал под влияние на алкохол или други забранени вещества. Катастрофата шокира литовците, които палеха свещи в полицейски участъци в цялата страна в памет на децата.

Литовският президент Валдас Адакмус призова Шукис и Григаравичус да подадат оставка с мотива, че не са успели да реформират полицията.

Многото катастрофи по пътищата са сред най-наболелите обществени проблеми в Литва. По данни на европейската статистическа служба Евростат, оповестени през октомври, страната е на първо място в ЕС по брой на смъртни случаи при пътни инциденти. Миналата година близо 760 души загинаха при катастрофи в Литва, чието население е 3,4 милиона души.