Медведев откри паметник на Елцин в Екатеринбург
Медведев откри паметник на Елцин в Екатеринбург / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев отдаде почит на Борис Елцин по повод 80 години от рождението на покойния руски президент. Той го нарече "един искрен ръководител", който обичаше страната си. "Русия трябва да е признателна на Елцин, че не се отклони от пътя на промените и извърши важни реформи в много труден период", заяви Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС при откриването на паметник на Елцин в Екатеринбург (Урал), родният град на първия руски президент.

Паметникът от бял мрамор представя Елцин в естествен ръст на фона на множество мраморни блокове със същия цвят. Той е издигнат на улица, кръстена на Борис Елцин.

"Ако днес имаме модерна страна, която се развива, макар и не без проблеми, и която върви напред, заслугата е на Елцин и на тези, които помогнаха за изграждането на новата държава", подчерта Медведев, цитиран от БГНЕС.

Вдовицата му Наина заяви, че съпругът й е посветил живота си в служба на Русия, за да я превърне в "свободна и демократична страна". "Всичко минаваше през сърцето му и то не издържа", заяви тя при откриването на паметника на Елцин, починал вследствие на сърдечна криза.

В памет на Борис Елцин, който почина на 76 години през 2007 г., бяха организирани многобройни фото изложби, посветени му бяха множество телевизионни предавания и концерти. Неговото политическо наследство остава противоречиво в Русия, като някои го смятат за човек, опитал се да изведе страната си към демокрация, а много други си спомнят преди всичко икономическия хаос от началото на 90-те години и слабостта му към алкохола.