Масачузетският технологичен институт - най-добър в света
Масачузетският технологичен институт - най-добър в света / снимка: Gulliver/Getty Images
Масачузетският технологичен институт - най-добър в света
66382
Масачузетският технологичен институт - най-добър в света
  • Масачузетският технологичен институт - най-добър в света

Масачузетският технологичен институт в Бостън, известен като MIT, е най-добрият университет в света за 2013-а година, според британската агенция QS. Агенцията е една от трите най-уважавани организации, които изследват качеството на висшето образование по света, като ранглистите се съставят на базата на подробен списък с критерии.

MIT взима престижната титла за втори пореден път в ежегодната ранглиста, която излиза всеки септември. На второ място се нарежда другият престижен университет от Бостън - Харвард, а на трето е британският Кеймбридж.

Любопитно е, че и MIT, и Харвард, всъщност се намират в бостънския квартал Кеймбридж - така наречен именно в чест на британския университет. Единайсетте най-елитни университета в ранглистата се намират в Съединените щати и Великобритания: седем са американски и четири - английски.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е единственият български ВУЗ, който фигурира в класацията. Той обаче не е позициониран на конкретно място, а се намира в последната група университети - тоест тези, намиращи се под 600-ата позиция в ранглистата.

Агенцията QS ("Куакарели-Симъндс") съставя своята класация на базата на сложна серия с критерии. Сред тях са качеството на изследователските способности на ВУЗ-овете; какъв процент от висшистите успяват да си намерят работа по специалността и в кои фирми; какво постигат през живота си; както и какви са професионалните постижения на преподавателите им - учени, свързани с MIT, например, са печелили 78 Нобелови награди през годините, а сред дългогодишните преподаватели в университета е политологът и лингвист Ноам Чомски.

Освен тези критерии се взима под внимание и как ВУЗ-овете се грижат за студентите си - гледат се структурите за подпомагане на студенти да си намерят работа или стаж; какво предлагат студентските сдружения и асоциации; и качеството на общежитията.

След MIT, Харвард и Кеймбридж, челната петорка в класацията се допълва от лондонските UCL и Imperial, а Оксфорд е чак на 6-о място. След него са Станфорд, Йейл, Чикаго и КалТек. Всъщност англосаксонските университети запълват 17 от първите 20 места, като единствените три "некакени гости" са Цюрихския технологичен институт на 12-о място, Торонто на 17-о и политехническия университет в Лозана на 19-о.

Извън Великобритания, петте най-високопоставени ВУЗ-а в Европа са университетите в - Копенхаген на 45-о място, Хейделберг на 50-о, Мюнхинският технически университет на 53-о, Амстердам на 58-о, и Тринити коледж Дъблин на 61-о.

От ранглистата се разбира, че най-добрият студентски град в света е Париж. Той е следван от Лондон, а топ-5 се допълва от Бостън, Мелбърн и Виена.

Топ 3 в Азия са университетите: Сингапур, Хонгконг и Токио; в Латинска Америка има три ВУЗ-а в топ 200 - университетите Сао Пауло (127), Мексико (163) и Папския католически университет в Чили (166), a единственият африкански университет в топ 200 е този в Кейп Таун - на 145-о място. В цяла Латинска Америка има над 40 ВУЗ-а от 8 държави в топ 800, а в Африка - едва 9, от които 5 са в ЮАР и 4 в Египет.

Най-високопоставеният източноевропейски ВУЗ е Московският държавен университет, на 120-о място. Той е и единственият в топ 200. След него се класират Санкт-Петербургският университет на 253-о и Карловия университет в Прага на 286-о.

До 400-ото място присъстват още 4 ВУЗ-а от Източна Европа - те са Московският технически университет - 352-о, Московскитя университет по международни отношения - 367-о, Новосибирският - 371-о и Варшавският - 398-о. Два казахстански университета - в Алмати и Астана - също се класират в топ 400. Още точно 40 ВУЗ-а от бившия социалистически лагер присъстват в топ 800. Осем от тях са в Русия, 4 в Румъния, 4 в Унгария, по 3 в Полша, Украйна, Литва и Азербайджан, по един в Беларус, Естония, Сърбия, Хърватска, Словения и България, и цели 6 в Казахстан.

Привидно ниските позиции на някои от тези ВУЗ-ове, не са знак на ниско качество - университетите са сравнени помежду си като процент от качествата на MIT, и наредилият се на 120-о Московски университет, например, е с общ резултат 64%. Трябва да се има също така предвид, че според авторите на анкетата 800-те университета в класацията всъщност са най-добрите 4% от световните ВУЗ-ове.

Класацията на QS е една от трите най-уважавани ранглисти за ВУЗ-ове в света, като другите две са тази на британския вестник „Таймс" и тази на шанхайския университет Дзяо-тонг. Според последната класация на „Таймс" най-добрият университет за 2012-а е Калифорнийският технологичен университет, или Калтек. Според последната класация на шанхайския университет пъ на челно място е Харвард. В тези две класации MIT е поставен съответно на 5-о и на 4-о място.

Класацията на QS публикува своята ранглиста в интернет с по-голямо и по-подробно количество разбити статистики, отколкото другите две класации. Ранглистата на QS е и най-дългата, тъй като се отнася до най-добрите 800 университета в света, а другите две класират само до първите 500. Български университет никога не се е класирал сред топ-500 в тези две класации.