Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон каза, че популизмът се разпространява като болест из Европа и че европейците трябва да й се противопоставят по-енергично, вместо да критикуват проевропейските правителства като неговото, предаде Ройтерс.

Макрон бе под натиск у дома заради отказа му да приеме кораба с мигранти "Акуариус", който крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини не допусна в италианските пристанища. Последва размяна на остри думи между Рим и Париж, изявление на папа Франциск за миграцията и напрежение в крехката коалиция в Германия.

Френският президент Еманюел Макрон
БГНЕС

Италия и Малта отказаха да приемат кораб с над 600 мигранти (ВИДЕО)

Пребивавайки днес в северозападния френски регион Бретан, който е силно проевропейски, Макрон прикани анализаторите да не нападат него, а онези, които "мразят Европа". "Можете да ги видите как се разрастват като зараза из цяла Европа; в страни, в които си мислехме, че е невъзможно да ги видим отново; в съседни страни", каза президентът на Франция. По думите му тези хора говорят "най-лошите неща и ние свикваме с това; те извършват провокации и никой не се ужасява от това".

Спасение: Мигрантите от "Акуариус" достигнаха Валенсия

Френският президент Еманюел Макрон
БГНЕС

"Обвиняваме европейците, че не са точно такива, каквито бихме желали да бъдат, и забравяме да заклеймим онези, които вече не са като нас. Онези, които мразят Европа, и прокарват своите планове", заяви Макрон. "Привикнахме към крайностите в страни, които от години са били проевропейски като нас, и огромната отговорност по този въпрос се носи от нашите бизнес, журналистически и политически елити", добави президентът на Франция.
БТА