Македония: Няма да се превръщаме в светофар за мигрантите
Македония: Няма да се превръщаме в светофар за мигрантите / БГНЕС, архив

Република Македония няма да се превръща в светофар за мигрантите. Няма да поемаме отговорността и да сами да решаваме кого да пускаме и кого не от мигрантите и бежанците. Това каза македонският президент Георге Иванов по време на дискусия в рамките на международната конференция за сигурност в Мюнхен.

"Добре, че дойдоха бежанците за да може всички да разберат, че Македония е функционираща държава. В сравнение с всички държави от бежанския коридор Македония най-добре се справя с всички предизвикателства", посочи още Иванов.

Той припомни, че Македония е първата държава, която е обявила извънредно положение и е изпратила армията да охранява границата. "Македония успя на 99% да регулира целия мигрантски поток. Притежаваме всички данни за опасностите свързани с бежанците", заяви президентът и предупреди, че този проблем ще продължи дълго време

"Никой не говори за Египет, където има 5 милиона бежанци. Трябва да се помогне на Турция и Гърция. Необходима е солидарност, необходими са европейски решения за европейските предизвикателства и Македония е част от това", каза още Иванов.

В дискусията участваха президентите на Хърватия и Словения - Колинда Грабар Китарович и Борут Пахор, както и премиерите на Черна гора и Косово - Мило Джуканович и Иса Мустафа.

Източник: БГНЕС