Махмуд Абас официално поиска ООН да признае палестинската държава
Махмуд Абас официално поиска ООН да признае палестинската държава / снимкa: Reuters

Палестинският президент Махмуд Абас връчи на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун молба към международната организация да признае палестинската държава, съобщи говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

Връчването на молбата, на която се противопоставят САЩ и Израел, стана на среща между Абас и Бан в централата на ООН в Ню Йорк, информира БТА.

Махмуд Абас ще изложи мотивите за палестинската заявка в реч пред Общото събрание на ООН. Очаква се премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също да застане на трибуната и да възрази, че единствено преките израелско-палестински преговори могат да доведат до палестинска държавност, посочва Ройтерс.

Според АП във връчения на Бан Ки-мун документ се настоява ООН да признае палестинска държава върху земите на Западния бряг и ивицата Гази, вкл. Източен Ерусалим. Телевизията на ООН показа как Махмуд Абас връчва на Бан Ки-Мун бял плик със златна палестинска емблема, двамата се ръкуват и после сядат за кратък разговор, допълва ДПА.

Махмуд Абас официално поиска ООН да признае палестинската държава
netinfo

Абас призова Израел към мир в речта си пред Общото събрание на ООН. "Протягаме ръка на израелското правителство и израелския народ за постигане на мир", заяви той в речта, в която изложи мотивите за палестинската заявка. Той бе посрещнат от делегатите със ставане на крака и аплодисменти.

"Народът ни ще продължи масовата мирна съпротива. Израелската политика на заселване ще унищожи шансовете за постигане на решение с две държави, което е предмет на международен консенсус. Тя заплашва да подкопае структурата на Палестинската автономна власт и дори самото й съществуване", подчерта Абас.

Палестинският президент призова Израел "да изгражда мостове на диалог вместо стени на разделение". "Не се стремим да изолираме или делегитимизираме Израел", подчерта той.

Израел изрази съжаление за внесената палестинска молба към ООН да признае държава Палестина, предаде Франс прес. "Съжаляваме за този демарш. Единственият път, който води към палестинска държава е този на преговорите. Смятаме, че единственият път към същински мир минава през преговори, а не през едностранни действия", заяви Гиди Шмерлинг, говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

САЩ призоваха Махмуд Абас да възобнови преките преговори с Израел.

"Когато всички речи днес приключат, всички ще трябва да признаем, че единственият път към създаването на държава минава през преки преговори, а не по по-кратки пътища", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс.

Махмуд Абас официално поиска ООН да признае палестинската държава
netinfo

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че мирът с палестинците няма да бъде постигнат чрез резолюция на ООН, а с преки преговори, предоха осведомителните агенции. В реч пред Общото събрание на ООН Нетаняху каза, че "протяга ръка към палестинския народ", както и към страни като Египет, Йордания и Турция. "Истината е, че Израел иска мир; истината е, че аз искам мир", подчерта той и добави: "Ние няма да постигнем мир чрез резолюции на ООН".

Изказването на Бенямин Нетаняху бе последвано от продължителни ръкопляскания. Преди него реч произнесе палестинският президент Махмуд Абас, който въпреки възраженията на Израел и САЩ внесе искане към ООН да приеме палестинската държава като пълноправен свой член, отбелязват агенциите.

Ройтерс цитира дипломатически източник, според който Четворката за Близкия изток ще заседава по-късно днес в централата на ООН в опит да бъдат възобновени израелско-палестинските мирни преговори. Министри от Четворката - ЕС, Русия, САЩ и ООН ще се съберат в 18,30 ч. по Гринуич, като в срещата ще участва генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Махмуд Абас официално поиска ООН да признае палестинската държава
netinfo

Палестинци бяха придошли на тълпи в автономните палестински градове на Западния бряг, когато президентът Махмуд Абас внесе в ООН молба за приемане на палестинска държава в организацията.

"Десетки хиляди демонстранти са събрани в центъра на големите градове като Рамала, Хеброн и Наблус", заяви за АФП говорителят на палестинските сили за сигурност генерал Аднан Дамири. "Някои започнаха да ръкопляскат, щом научиха, че Абу Мазен (партизанското име на Махмуд Абас) е внесъл молбата за приемане", посочи той.

Участниците в митинг на историческия площад "Ал Манара" в Рамала слушаха внимателно и спокойно речта на президента Абас пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на хиляди километри оттам, информира АФП.

Хиляди палестински бежанци се събраха междувременно в Бейрут, за да подкрепят молбата, връчена от Махмуд Абас на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде АФП.

Агенция Ройтерс излага по-нататъшната процедура по разглеждането на палестинската заявка

Съгласно правилата на ООН генералният секретар трябва да предаде документа в Съвета за сигурност. След това Съветът формира комисия, която да проучи и направи оценка на палестинската молба. Стандартната практика изисква тази комисия да приключи работа до 35 дни, но този срок може да бъде променен.

Ако заявката бъда подложена на гласуване, тя трябва да спечели най-малко 8 от гласовете в 15-членния Съвет за сигурност, без да има вето от някой от петте негови постоянни членове. Вчера палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че вече са осигурени гласовете "за" на седем държави членки на Съвета и че броят им със сигурност ще стане девет. САЩ обаче заплашват да наложат вето върху проекторезолюция, която удовлетворява палестинската молба.

Тъй като е много малко вероятно Съветът за сигурност да приеме такава резолюция, другата възможност е Общото събрание на ООН да приеме с две трети от гласовете палестинската държава като 193-ти пълноправен член на международната организация.

Наблюдателите очакват разглеждането на палестинската молба да се проточи седмици, за да се даде възможност за продължаване на дипломатическите усилия, посочва Франс прес.