Лукас Пападимос е фаворитът за нов премиер на Гърция
Лукас Пападимос е фаворитът за нов премиер на Гърция / снимка: Reuters, архив
Лукас Пападемос е фаворитът за нов премиер на Гърция
46759
Лукас Пападемос е фаворитът за нов премиер на Гърция
  • Лукас Пападемос е фаворитът за нов премиер на Гърция

Бившият заместник-директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос е основен кандидат за нов премиер на Гърция, съобщават местните медии, предава Ройтерс.

"От утре Лукас Пападимос ще стане новият премиер на страната след споразумението, постигнато тази нощ от настоящия премиер Георгиос Папандреу и лидера на опозицията Андонис Самарас", съобщава лявоцентристкият в. "Та Неа", без да се позовава на източници.

Други издания също пишат, че това е най-вероятният кандидат, но допълват, че все още не е взето окончателно решение, предава БГНЕС. "Кой е най-вероятният премиер? Всички източници твърдят, че Лукас Пападимос е човекът, който ще поеме тази роля", пише вестник "Етнос".

Пападимос, който е икономист, беше заместник - директор на ЕЦБ от 2002 до 2010 г. Като бивш управител на Гръцката централна банка от 1994 до 2002 г. той наблюдаваше усилията на страната за присъединяване към еврозоната. Пападимос беше съветник на настоящия премиер Георгиос Папандреу след напускането на поста си в ЕЦБ.

Междувременно гръцкият премиер Георгиос Папандреу е провел телефонни разговори с лидерите на ЕС относно усилията си за сформиране на коалиционно правителство, което да приведе в действие жизненоважния спасителен, съобщи канцеларията му в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Папандреу е провел разговори с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с канцлерката Ангела Меркел. Германската лидерка похвалила усилията на Папандреу за разрешаване на политическата криза. "Меркел изрази уважение към предприетите усилия от премиера и страната и подчерта, че споразумението за съставяне на коалиционно правителство е положително развитие", се казва в комюникето.

Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос каза, че е бил попитан дали е готов да оглави бъдещото коалиционно правителство в Гърция, предаде Ройтерс. "Имаше проучвателен телефонен разговор вчера и оттогава няма нов контакт", обобщи Диамандурос от Страсбург, където е неговият офис. Той обяви, че е готов да оглави коалиционното правителство, "ако бъдат изпълнени определени условия". Диамандурос не уточни нито кой му се е обадил, нито какви са поставяните от него условия.

От своя страна гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос се срещна с еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, след като големите партии в балканската страна се съгласиха да сформират правителство на националното единство, съобщиха от офиса му, цитирани от Ройтерс.

"Министърът проведе ползотворни и продуктивни разговори с еврокомисар Оли Рен с оглед на последните политически промени", обявиха от министерството в комюнике. "Тема на разговорите бяха процедурите за навременно отпускане на шестия спасителен транш и началото на преговори за нова (спасителна) програма, както и подготовките за нов план за участието на частния сектор", отбеляза още комюникето.

Венизелос ще представлява Гърция на предстоящата среща на Еврогрупата, която ще започне по-късно днес. Министърът ще проведе разговори и с председателя й Жан-Клод Юнкер.

Лукас Пападимос е фаворитът за нов премиер на Гърция
netinfo

По-рано гръцкият премиер социалист Георгиос Папандреу и лидерът на основната опозиционна сила в страната - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас, се споразумяха за формиране на коалиционно правителство с нов министър-председател, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на президентството.

Новото правителство ще има задачата да приложи европейския антикризисен план преди следващите избори, се посочва в комюнике на президента Папуляс. Предсрочни избори трябва да бъдат произведени след ратификацията на европейския антикризисен план.

Двете големи гръцки политически партии се споразумяха, че предсрочните избори трябва да се състоят на 19 февруари, съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. Министърът на финансите Евангелос Венизелос и заместникът му Филипос Сахинидис се срещнаха с представители на опозиционната партия Нова демокрация, за да разискват колко време ще управлява коалиционното правителство, което предстои да бъде съставено.