/ Снимка: Георги Димитров
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайският министър на националната отбрана генерал Вей Фънхе проведоха първата си среща лице в лице в петък на голяма среща на върха по сигурността в Сингапур, съобщава CNN.

Срещата в рамките на Диалога Шангри-ла се състоя по време на четвъртото пътуване на Остин в Индо-Тихоокеанския регион след официално искане от военното ръководство на Китай.
Срещата продължи близо час, малко под два пъти повече от предвидените 30 минути. Преди срещата те са говорили само веднъж по телефона в края на април в разговор, който продължи приблизително 45 минути.

Според съобщението на Пентагона за срещата, Остин е повторил, че САЩ „остават отдадени на нашата дългогодишна политика за един Китай“.

„Секретарят Остин обсъди проблемите на глобалната и регионалната сигурност и повтори на генерал Вей, че Съединените щати остават ангажирани с нашата дългогодишна политика за „един Китай“, която се ръководи от Закона за отношенията с Тайван, Трите съвместни комюникета на САЩ и Китай и Шестте уверения. Секретарят е потвърдил значението на мира и стабилността през пролива (Тайванския), противопоставянето на едностранните промени в статуквото и призова КНР да се въздържа от по-нататъшни дестабилизиращи действия спрямо Тайван“, се отбелязва в комюникето.

Двамата са обсъдили и необходимостта от поддържане на отворени комуникационни линии. „Секретарят Остин обсъди необходимостта от отговорно управление на конкуренцията и поддържане на отворени линии за комуникация. Секретарят подчерта важността на това, Народноосвободителната армия да участва в съществен диалог за подобряване на комуникациите по време на кризи и намаляване на стратегическия риск“, се казва в съобщението.
Говорител на китайското правителство каза, че срещата е била „откровена“, но „положителна и конструктивна“.

„Китайската страна смята, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещаме, и е по-добре да говорим, отколкото да не говорим“, заяви старши полковник У Цян на пресконференция след срещата.

Преди срещата служител на отбраната на САЩ каза, че Вашингтон ще се опита да установи линии за комуникация на най-високите нива на военните като механизъм за избягване на ситуации, които биха довели до конфликт между двете тихоокеански сили. САЩ също искат да видят комуникационни механизми между командирите на ниво отделни райони, разкриват още официални лица.

„Това беше приоритет за нас в отношенията в областта на отбраната“, каза служителят.

САЩ често говорят за това, което смятат за нарастваща агресия на Китай в региона, обвинявайки Народноосвободителната армия в опасна и дестабилизираща дейност, особено около Южнокитайско море и Тайван.

Австралия – един от най-близките съюзници на Америка в Индо-Тихоокеанския регион – осъди Пекин, когато в края на миналия месец китайски изтребител пуснa ракети близо до австралийски разузнавателен самолет.

След като делегация на Конгреса посети Тайван в края на миналия месец, китайското посолство във Вашингтон призова САЩ да „избягват да изпращат погрешни сигнали към сепаратистките сили за „независимост на Тайван“,“ според изявление на посолството. Същата седмица Китай изпрати 30 бойни самолета в идентификационната зона на ПВО на Тайван, най-високата дневна цифра от четири месеца.


„Тайванският въпрос ще заеме важно място във всички разговори на секретаря“, сподели висшият служител на Пентагона

Предвижда се Остин да се изкаже на конференцията Диалога Шангри-Ла в събота сутринта, последвана от реч на Вей в неделя сутринта.