/ iStock/Getty Images
Председателят на шведския парламент Андреас Норлен възложи на лидера на Умерената коалиционна партия Улф Кристерсон да състави ново правителство, съобщи „Nordic News“.

"Председателят на парламента възложи на Улф Кристерсон от Умерената партия да се опита да състави ново правителство", се казва в изявление.

На 11 септември в Швеция се проведоха парламентарни избори. По време на гласуването десният блок, който включва и Умерената партия, победи коалицията на управляващата партия с малка разлика от 49,5% срещу 48,8%.

Магдалена Андершон официално подаде оставка като премиер на Швеция

Най-много гласове в десния блок получиха националистическите Шведски демократи (20,5%), умерените получиха 19,1% от гласовете, християндемократите - 5,3%, а либералите - 4,6%. Най-добър резултат в левия блок на изборите показа Социалдемократическата партия на труда на Швеция с 30,3% от гласовете, Лявата партия и Партията на центъра получиха по 6,7%, а Зелените - 5,1%.

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон, която оглавява Шведската социалдемократическа партия на труда, призна поражението си на парламентарните избори и подаде оставка.
БГНЕС