Лидерът на Хизбула призова ливанското правителство да не напада Нахр ал Баред
Лидерът на Хизбула призова ливанското правителство да не напада Нахр ал Баред / netinfo

Лидерът на радикалното опозиционно движение Хасан Насрала призова ливанското правителство да не напада палестинския бежански лагер Нахр ал Баред в северната част на Ливан, предадоха световните агенции.

Насрала заяви, че ислямските екстремисти, които са нападнали ливански военни, трябва да бъдат съдени, но призова това да не става с военни действия срещу бежанския лагер, където се укриват екстремистите.

"Лагерът Нахр ал Баред и палестинските цивилни са червена линия. Няма да приемем или да подпомагаме нападение срещу лагера. Нужно е политическо и съдебно споразумение, която съхранява достойнството на армията", заяви Насрала.

Лидерът на Хизбула настоя, че изказването му е в защита на ливанската армия, а не на екстремистите от движението Фатах ал Ислам, които са сунити и се възприемат като врагове от шиитското движение Хизбула, отбелязва Асошиейтед прес.

Ливанската армия от няколко дни обсажда палестинския бежански лагер Нахр ал Баред, където са се окопали екстремистите от Фатах ал Ислам. Групировката е обвинена, че е свързана с Ал Кайда.

От неделя насам при сраженията между ливанската армия и екстремистите са загинали 78 души.

Във вторник бе обявено примирие, което позволи на хиляди бежанци да напуснат опасната зона, но вчера ливанската армия заплаши ислямистите с твърд отпор, отбелязва Франс прес.