Лидерът на Хамас Халед Машал пристигна в Йордания, след като преди 12 г. бе изгонен
Лидерът на Хамас Халед Машал пристигна в Йордания, след като преди 12 г. бе изгонен / БГНЕС

Лидерът на радикалната палестинска групировка Хамас - Халед Машал, пристигна в йорданската столица Аман на необичайна визита и веднага се отправи за разговори с крал Абдула II, съобщи ДПА.

Това е първото посещение на ръководител на Хамас в Йордания, след като преди 12 години Машал и трима други представители на Хамас бяха изгонени от страната. Тогава, през 1999 година, бюрото на групировката в Аман бе закрито, вероятно поради натиск от страна на САЩ и Израел.

През октомври м.г. йорданският министър-председател Аун ал Хасауне каза, че прогонването на Хамас е било "конституционна и законова грешка". За помиряването между Хамас и Йордания съдейства престолонаследникът на Катар Тамим бин Хамад ат Тани, който пристигна в Аман заедно с Машал.

Сегашното посещение става на фона на спекулации, че Хамас иска да премести централата си от Сирия, където от няколко месеца има размирици. Но йорданският държавен министър за медиите и комуникациите Ракан Маджали заяви изрично, че тази тема няма да бъде обсъждана и че даже от Хамас не са отправяли искане да се върнат в Йордания.