Лидерите на страните в ЕС с различни мнения за конституцията
Лидерите на страните в ЕС с различни мнения за конституцията / netinfo

Лидерите на страните от ЕС изразиха различни мнения за бъдещето на европейската конституция - дали да определят краен срок за спасяването й, да я замразят или съвсем да я отпишат, предаде Ройтерс.

На започналия двудневен Европейски съвет в Брюксел лидерите на ЕС вероятно ще удължат "периода на размисъл" за съдбата на евроконституцията, която миналата година бе отхвърлена на референдуми във Франция и Холандия. Лидерите ще изчакат президентските избори във Франция и парламентарните в Холандия през пролетта на 2007 г., но не са на едно мнение какво да се прави след това, отбелязва агенцията.

Председателят на Европейския парламент Жозеп Борел заяви, че все още няма консенсус какво да се прави с конституцията и че "не се е появил План Б". Той обаче призова страните от ЕС въпреки всичко да продължат процеса на ратификация на документа.

Полският премиер Кажимеж Марчинкевич пък поиска периодът на размисъл да е с неопределен срок. "Убеден съм, че на тази среща на върха просто ще удължим периода на размисъл. Ще се опитаме да не залагаме конкретни срокове на това удължаване", каза той.

На въпрос дали конституцията е мъртва, шведският премиер Йоран Першон отговори: "Още не. Не трябва да сме песимисти. Все още има време за известно маневриране".

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС на 1 януари 2007 г., е на мнение, че процесът за съдбата на евроконституцията трябва да приключи до края на 2008 г.

Холандският премиер Бернард Бот, който на няколко пъти обяви конституцията за мъртва, заяви вчера, че съществуващите договори на ЕС може да се адаптират с цел да се гарантира, че съюзът ще може да приема нови членове. Франция също подкрепя идеята да се внесат подобрения във вече съществуващите договори, припомня Ройтерс.

На противоположната страна са Германия и още 14 държави от ЕС като Испания, Белгия и Люксембург. Тези 15 страни вече са ратифицирали европейската конституция и настояват, че не трябва да се допуска два референдума да я убият.

За да влезе в сила, европейската конституция трябва да бъде ратифицирана от всичките 25 страни членки на ЕС.

При откриването на днешната среща на Европейския съвет австрийският външен министър Урсула Пласник предупреди, че няма чудотворно решение за сегашната задънена улица с европейската конституция.

"Французите и холандците са тези, които трябва да сложат предложения на масата през следващите месеци", заяви канцлерът на Австрия Волфганг Шусел, чиято стране е ротационен прадседател на ЕС до края на този месец.

През октомври и Финландия ще ратифицира европейската конституция. "Тогава ще станем 16 държави от общо 25, които са ратифицирали текста. Холандците и французите трябва да вземат това предвид. Разпространеното във Франция и Холандия схващане, че казалите "да" трябва да се движат, а казалите "не" могат да останат на едно място, е рефлекс от миналото", заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Дания е една от седемте държави заедно с Великобритания, Полша, Португалия, Чехия, Швеция и Ирландия, които замразиха процедурата по ратификацията на евроконституцията след отхвърлянето й на референдумите във Франция и Холандия. Датският премиер Андерс Фог Расмусен изключи днес възможността Дания да възобнови процедурата докато, по думите му, "нещата не бъдат изяснени от страна на Франция и Холандия".