Либия приканва Буш  да стои настрана от случая с медиците
Либия приканва Буш да стои настрана от случая с медиците / Снимка: Sofia Photo Agency
Либия прикани президентът на САЩ Джордж Буш да не се меси в случая с шестимата чужди медици, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца със СПИН и да остави Триполи да реши въпроса с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Надяваме се, че Буш и други ще ни оставят да продължим преговорите със засегнатите страни, за да бъде намерено решение на тази криза", каза пред журналисти либийският заместник-министър на външните работи Абделати Лабиди.

Ройтерс припомня, че по време на посещението си в България Буш заяви, че САЩ активно подкрепят освобождаването на петте българските сестри.

Буш говори за случая в деня, в който разговори по случая в Либия водеха комисарят на ЕС по външна политика Бенита Фереро-Валднер и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, отбелязва агенцията.

Според Ройтерс Валднер и Щайнмайер са си заминали от Либия, без да коментират пред журналисти резултатите от срещите си в Триполи с либийски правителствени служители, които изразили опасения, че намесата на Буш може да навреди на преговорите с ЕС.