Латвия
Латвия / iStock/Getty Images
Латвия прие закон, според който всички паметници и други предмети, прославящи тоталитарни режими, трябва да бъдат демонтирани или премахнати до 15 ноември, съобщи ДПА.

В нормативния акт се уточнява, че Паметникът на съветската победа в Рига е сред тези, които трябва да бъдат съборени - план, който вече е одобрен от градския съвет.

В закона се отбелязва, че в Латвия има около 300 паметници, паметни плочи и възпоменателни обекти, които прославят съветския режим или Червената армия, въпреки че нито един от тях не е толкова спорен като Паметника на победата. 

Издигащият се в Рига монумент се състои от 79-метров обелиск и няколко огромни бронзови статуи и датира от 1985 г., когато е построен по повод 40-годишнината от победата на Съветския съюз над Германия във Втората световна война. 

По време на Втората световна война първо Съветският съюз анексира Латвия, после я окупира Германия, а след Втората световна война остава в рамките на СССР до 1991 г. Мнозина възприемат паметника по-скоро като символ на подновената окупация на Латвия, отколкото като знак на победата.
БТА