Куба пусна подобна на Wikipedia онлайн енциклопедия
Куба пусна подобна на Wikipedia онлайн енциклопедия / www.sxc.hu

Куба пусна своя онлайн енциклопедия, подобна на Wikipedia, чиято цел е да представи кубинското виждане за света и историята, предаде Ройтерс.

В енциклопедията, наречена ЕкуРед (www.ecured.cu), САЩ са описани като "империята на нашето време" и "най-могъщата нация на всички времена".

В момента тя съдържа 19 345 статии, като се предполага, че потребителите ще могат да обновяват съдържанието след одобрението на администраторите.

"Философията й е да натрупва и развива знание от деколонизаторска гледна точка с цел демократизиране, а не печалба", заяви уебсайтът.

В статията за дългогодишния идеологически враг на Куба пише, че в исторически план САЩ са завзели "със сила територии и природни ресурси от други нации, за да ги поставят в служба на своите предприятия и монополи".

За американско-кубинските отношения се казва, че още от началото лидерите на САЩ са гледали на Куба "като хора, които се възхищават на красив плод, който в крайна сметка ще падне в ръцете им".

Енциклопедията съдържа обширна биография на бившия кубински лидер Фидел Кастро, включваща и периода, след като здравословни проблеми го принудиха да предаде властта на брат си Раул Кастро през 2006 г. "Днес той пише и участва в борбата на идеите на глобално ниво. Благодарение на моралния си авторитет той оказва влияние върху важни и стратегически решения на революцията", се казва в "ЕкуРед".

Има и статия за Раул Кастро, който официално замени брат си на лидерския пост през 2008 г., допълва БТА. В нея той е описан като "революционен боец, политически лидер, държавник и военачалник", който подкрепя "борбата на кубинския народ в защита на неговия суверенитет и независимост".

Проведено по-рано тази година правителствено проучване показва, че близо 1,6 милиона души от населението на Куба, наброяващо 11,2 милиона, имат достъп до интернет.