Целта за пренасочване към бедните страни на 100 милиарда долара специални права на тираж (СПТ), резервен актив на Международния валутен фонд, който може да се използва за развитие и климатичен преход, е постигната, съобщи днес управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

"Бяхме си поставили 100 милиарда като цел и ги постигнахме", заяви тя в рамките на кръгла маса по време на международната среща на върха за нов финансов пакт в Париж в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и президента на Световната банка Аджай Банга.

ООН: Има опасност от глад в Хаити, Сахел и Судан

Международната общност се съгласи през 2021 г. за глобална емисия на СПТ от 650 милиарда долара, 33 милиарда от които трябваше да се върнат механично в Африка чрез квоти в рамките на МВФ. Идеята обаче беше да се отиде по-далеч и да се увеличи сумата, заделена за бедните страни, до 100 милиарда, като за целта се преразпределят част от СПТ на богатите страни.

Това е част от поредица от ангажименти на богатите страни към бедните, които обаче бавно се прилагат на практика. Закъсненията в изпълнението на ангажиментите доведоха до криза на доверието, която международните финансови институции се опитват да разрешат, като обещават вътрешни реформи, насочени към по-нататъшно подпомагане на бедността и изменението на климата в бедните страни, заключава АФП.
Светослав Стефанов/БТА