Кремъл готов на сделка за противоракетния щит
Кремъл готов на сделка за противоракетния щит / снимкa: БГНЕС

Русия може да отложи разполагането на ракети близо до границата с Полша, ако новоизбраният американски президент Барак Обама се откаже от плановете за американска система за противоракетна отбрана в Централна Европа, заявява руският президент Дмитрий Медведев. В интервю, поместено във френския в. „Фигаро“, Медведев посочва, че Москва няма избор и трябва да реагира на плановете на САЩ да установят система за противоракетна отбрана близо до руските граници.

„Ние сме готови да се откажем от решението за разполагане на ракети в Калининград, ако новата американска президентска администрация реши да изостави системата за противоракетна отбрана“, заявява Медведев, цитиран от БГНЕС. „Ние сме готови да обсъдим „вариант нула“. Готови сме да разговаряме за създаване на система за глобална сигурност от САЩ, страните от ЕС и Руската федерация“, допълва той.

Медведев заявява, че е говорил с Обама по телефона и се надява скоро да се срещне лично с него. „Надяваме се да създадем искрени и честни отношения с новата администрация и да решим проблемите, които не успяхме да разрешим с настоящата администрация“, заявява той.

Във връзка със световната финансова криза, която удари руския банков сектор, Медевдев счита, че е имало изтичане на капитали от Русия и са необходими действия в защита на ключовите банки и спестяванията на частните лица. Той посочва, че правителството може да придобие дялове в някои банки, както това беше направено в САЩ и Великобритания, но допълва, че „национализацията не е решение“.