/ iStock/Getty Images
Министерството на външните работи на Косово съобщи, че официално е открило свое посолство в Израел в оспорвания град Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Декларация за стъпката бе направена след установяване на дипломатически отношения между Косово и Израел на 1 февруари и срещата на високо равнище Косово-Сърбия, проведена в Белия дом през септември.

Министерството на външните работи и диаспората съобщава, че посолството на Косово в държавата Израел с централа в Ерусалим официално е открито, се казва в декларацията.

Палестинците имат претенции към Източен Ерусалим, завзет от Израел във войната през 1967 г. в Близкия изток и после анексиран като столица на бъдещата държава.

По-голямата част от международната общност не признава анексирането от Израел на Източен Ерусалим. Повечето международни посолства се намират в Тел Авив.

Косово става първата европейска страна с мюсюлманско мнозинство, която установява посолство в Ерусалим. Преди това такава стъпка направиха САЩ и Гватемала.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Косово, че стъпката може да навреди на бъдещите отношения с неговата страна.
БТА