Джермано Челант
Джермано Челант / Gulliver/Getty Images
Изкуствоведът Джермано Челант, станал известен с въвеждането в употреба на термина арте повера, който е свързан с изкуство, създадено с бедняшки материали, почина на 80-годишна възраст в Милано вследствие на заразяване с новия коронавирус, съобщи Франс прес.

"Светът на културата оплаква изкуствоведа и куратор на редица изложби Джермано Челант. Италия губи един голям талант", заяви италианският министър на културата Дарио Франческини.

Почина Робърт Мей - един от авторите на теорията на хаоса

Челант е сред най-известните изкуствоведи от 70-те години на миналия век. На него дължим термина арте повера, свързан с група италиански художници, прибегнали до използване на иновативен и поетичен език и превърнали се в алтернатива на възпитаниците на школите за минималистично и концептуално изкуство.

"През 60-те Джермано Челант следи творчеството на художници, които работят с прости материали и създават творби с голяма концептуална стойност - отбеляза архитектът Стефано Боери. - Впоследствие арте повера се превръща в едно от най-значимите течения в изкуството през втората половина на 20-и век."

Сред протагонистите на арте повера са Джилберто Дзорио, Марио Мерц, Микеланджело Пистолето, Джузепе Пеноне, Лучано Фабро, Янис Кунелис, Пино Паскали.
БТА